İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi temsilcilerinin dışişleri bakanları, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak, Kuveyt ve Katar'ın temsilcilerin katıldığı zirveden çıkan Suriye'de geçiş hükümeti kurulması kararı, katılımcıların farklı yorumları ve Suriye rejimi ve muhaliflerin kararı reddetmesi yüzünden süreç daha başlamadan tökezledi. Cenevre'de katılımcılar, barışın tesisi için Suriye'deki tüm tarafların anlaşabilecekleri bir geçiş hükümetinin kurulmasına karar vermişti. Kararın ilk taslağında bulunan Suriye lideri Beşar Esad'ın istifa etmesi gerektiğini ima eden bölümler Çin'in de desteğini alan Rusya'nın itirazı yüzünden çıkarılmıştı. Kararı büyük başarı olarak niteleyen Rusya Bakanı Sergei Lavrov, "Karar hiçbir şeyi Suriye'ye empoze etmeye çalışmıyor. Ayrıca geçiş hükümetinde tüm tarafların olması gerektiğini belirterek, Esad'ın gitmesi gerektiğine dair herhangi bir mesaj vermiyor. Bu zaten Birleşmiş Milletler kurallarına aykırı olurdu" dedi. Ancak aynı kararı farklı yorumladıklarını açıkça belirten ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius, Esad veya yakınlarının geçiş hükümetinde olmasının söz konusu olmadığını söyledi. Fabius dün yaptığı açıklamada, "Karar, Esad'ın gitmesi gerektiğini ima ediyor. Çin ve Rusya bunun tam tersini söyleseler de, karar geçiş hükümeti üyelerinin tüm taraflarca kabul edilmesi gerektiğini söylüyor. Muhalifler Esad'ın bu sürece katılmasını kesinlikle kabul etmez. Esad gitmeli. O bitti" diye konuştu. Fabius, 6 Temmuz'da Fransa'da toplanacak Suriye'nin Dostları konferansında tüm muhalif örgütlerin bir araya gelip süreci başlatacaklarını belirtti.
MUHALİFLER MUTSUZ
Cenevre kararının açıklanmasından sonra Suriyeli muhaliflerin ve rejimin tepkileri benzer oldu. Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü Bessam Kodmani, kararın muğlâk ve uygulama takviminin eksik olduğunu belirtirken, konseyin eski başkanı Burhan Galyum, Rusya'nın istediğinin Suriyelilerin kendilerini öldüren katillerle müzakere etmesi olduğunu söyledi ve kararı "saçmalık" olarak niteledi. Deneyimli Suriyeli muhalif Heytam Melih ise kararın "zaman kaybı" olduğunu söyledi ve Esad rejimiyle masaya oturulmayacağını belirtti. Melih, "Savaşın sonucuna Suriye halkı karar verecek. New York veya Cenevre'de oturanlar değil" diye konuştu. Konsey üyesi Halid Hoca ise, Esad'ın gitmesi gerektiğini açıkça ifade eden bir anlaşma dışında her kararın reddedileceğini söyledi.
ÜLKE ÇAPINDA ÇATIŞMALAR HIZ KESMİ YOR: EN AZ 55 ÖLÜ
Suriyeli muhalifler, dün ülke çapında meydana gelen çatışmalarda en az 55 kişinin öldüğünü belirtti. Esad rejimine bağlı askerlerin Şam'ın birkaç bölgesini top ateşine tuttuğu ve Daraya kentinde 4 kişinin öldüğü belirtildi. Ayrıca kontrolün tamamen rejim kuvvetlerine geçtiği Duma'da da bir sivil bir de silahlı muhalifin öldüğü açıklandı. Humus'ta çatışmaların sürdüğü ve Halep ve İdlip bölgelerinde de ondan fazla kişinin öldüğü ifade edildi. Önceki gün ölen 120 kişi arasında, Şam'ın Zamalka bölgesinde bir cenaze törenine yapılan saldırıda ölen en az 30 kişinin de olduğu açıklandı.