Portekiz'in başkenti Lizbon'da 19-20 Kasım tarihinde yapılacak ve füze kalkanı sistemine ilişkin kararın verileceği NATO zirvesi öncesi, Türkiye'nin sisteme ilişkin tutumunu daha da sertleştirdiği öne sürüldü. ABD'nin çok satan gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin yaklaşımına ilişkin, "Türkiye, kalkan üzerinde kontrol istiyor" başlıklı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını kastederek, "Başbakan, koşulları artırdı, NATO planı için Türk komutanın gerektiğini söylüyor" diye yazdı. NATO ittifakı toplantısı öncesi Türkiye'nin, kalkanda bir liderlik rolü isteyeceğini de kaydeden gazete, "Sayın Erdoğan, Lizbon zirvesi tutumunu sivrileştirerek Türkiye'nin diğer başlıca kaygıları arasında sisteminin radar sensörlerinin nereye konuşlandırılacağı ve durdurulan füzelerin parçalarının nereye düşeceğinin de bulunduğunu söyledi" tespitinde bulundu. Gazete, diplomatların Ankara'nın NATO'nun kalkanı kurmasını bloke etmesini beklemediklerine dikkat çekerek, "Ancak Türkiye'nin pozisyonunun, onu Washington ile karşı karşıya getirme potansiyeli var" görüşünü dile getirdi.
'TÜRKLER SERT OYNUYOR'
Gazeteye konuşan bir NATO yetkilisi de, "NATO müttefikleri arasındaki çetin müzakereler sürüyor ve açık ki Türkler, bu oyunu sert oynuyor. Başbakan Erdoğan'ın dile getirdiği, komuta ve kontrolün kimde olacağı gibi hususların çoğu ise, muhtemelen zirve sonrasında görüşülecek" dedi. Gazete, Türkiye'nin, kalkan karargâhına, mühtemelen, Batı Türkiye'de, NATO'nun İzmir'deki üssünde evsahipliğini yapmayı umduğunu da kaydetti.
'Pekin-Ankara arasında gelişen ilişki hızı şaşırtıcı'
Çin'in , Ortadoğu'daki artan varlığı ve Türkiye ile hızla artan ilişkileri dikkat çekiyor. Amerikan LA Times gazetesi, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin gelişme hızını "şaşırtıcı" olarak nitelendirdi. "Yakınlaşan ekonomik ilişkiden çok asıl endişe yaratan, NATO ortağı Türkiye ile Çin arasında gelişmeye başlayan askeri ilişkidir" diye yazan gazete, Çin'in Anadolu Kartalı tatbikatına katılmasının "Washington ile NATO ortağı arasında mevcut güven krizini daha da körüklediğini" öne sürdü.
"Füze sistemi ABD'nin önceki başarısız planı"
İran
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, NATO'nun füze kalkanı planına ilişkin "ciddi kuşkuları bulunduğunu" söyledi. "NATO adına ele alınmakta olan çalışma, ABD'nin daha önce bölgeye yerleştirmek istediği, ancak başarısız olduğu bir plandır'' diyen Sözcü Mihmanperest, Türkiye'nin füze kalkanı planında yer alması konusunda ise, "Türkiye, bizim komşumuz ve dostumuzdur. Konuları irtibat, işbirliği ve istişare içinde ele alıyoruz'' ifadelerini kullandı.