Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in Brüksel'de katıldığı NATO Askeri Komite Toplantısı'nda füze kalkanı projesinin mart ayında nihai karara bağlanması benimsendi. Balistik füze tehdidine karşı Avrupa ülkelerini korumak için Türkiye'de kurulacak füze kalkanı projesinin detayları, mart ayında düzenlenecek NATO Savunma Bakanları Toplantısında şekillenerek hayata geçecek. Toplantıda Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil edecek.
RUSYA DA KATILIYOR
Türkiye'de radar sisteminin yanı sıra füze başlığı konuşlandırılması kararı da bu toplantıda netleşecek. Şu aşamada Türkiye'ye AN/TPY-2 türü radar sistemi yerleştirilmesi öngörülüyor. İki gün süren NATO Askeri Komite Toplantısı'nda, radarların Türkiye'de hangi bölgelere kurulacağı, alınan sinyallerin Türk askeriyle ne kadar paylaşılacağı ve komuta merkezinde ne kadar Türk yetkilinin görev alacağının tartışıldığı öğrenildi. Sistemin 200 milyon Euro'ya mal olması öngörülüyor. Balistik füze tehdidine karşı Rusya da NATO ülkeleriyle ortak hareket edecek. NATO ve Rusya birbirinden bağımsız füze savunma sistemlerine sahip olacak, ancak bir tehdide karşı NATO'nun sistemiyle koordineli çalışılacak. Füze kalkanında herhangi bir ülkeye tek başına komuta yetkisi verilmeyecek.
KOMUTA AVRUPA'DA
Sistem, ortak bir NATO projesi olduğu için, komutanın üye ülkelerin verdiği onay çerçevesinde Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı'na verilmesi planlanıyor. Sistem kademeli olarak devreye sokulacak. 2011'de deniz unsurları devreye sokulurken, 2015'te Romanya'ya, 2018'de de Polonya'ya kara unsurları yerleştirecek. 2020'de ise kıtalararası balistik savunma sistemi operasyonel hale getirilecek.