Borne, sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının tamamının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesi amacıyla Anayasa'nın ilgili maddesini dün uygulamaya koydu.
Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) Milletvekili Eric Coquerel, bu sabah çıktığı France 2 kanalında hükümete karşı gensoru önergesi vereceklerini söyledi.
MUHALEFET KANADI TEPKİ GÖSTERDİ
Hükümetin bir haftada üçüncü kez aynı maddeyi kullanması, muhalefet kanadında tepkilere yol açtı.
Borne, geçen haftada da 2023 bütçesinin ilk kısmının ve sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının üçüncü kısmının mecliste oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uygulamıştı.
Hükümetin bu adımlarına karşı muhalefet, gensoru önergeleri vermişti. Gensoru önergeleri, mecliste gerekli salt çoğunluk toplanamamış ve reddedilmişti.
ANAYASA'NIN 49. MADDESİ GENSORU ÖNERGESİ VERMESİNE OLANAK SAĞLIYOR
Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.
Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.