RAMAZAN'IN SON CUMASI, KUDÜS VE MESCİDİ AKSA'NIN İŞGALİNİN YILDÖNÜMÜ
Filistin'de 30 Mart'tan bu yana devam eden büyük dönüş yürüyüşü gösterileri sürdü, İsrail'in saldırıları da hız kesmedi. Bu Cuma günü diğer günlere oranla tansiyon daha doruktaydı. Çünkü hem İsrail'in Kudüs işgalinin yıldönümü hem de Ramazan ayının son Cuma'sıydı. Taha Dağlı, Filistin'de yaşananları ve sebeplerini anlattı.
BU CUMA GÜNÜN ÖNEMİ NE?
İsrail'in Kudüs'ü işgalinin yıldönümü ve Cuma günü dolayısıyla Filistin'de yine anma törenleri vardı, geçmişteki katliam ve saldırıları anıldı, işgal protesto edildi. 30 Mart'ta başlayan bir de süreç var, büyük dönüş yürüyüşü, bu da milyonluk dönüş yürüyüşü olarak devam etti. Ve özellikle Cuma günleri tansiyon daha doruğa çıkıyor.
Bugün de öyle oldu, İsrail yine Gazze'de Filistinlilere saldırdı.
KUDÜS'TE NEDEN TANSİYON DORUKTAYDI?
Kudüs ve Mescidi Aksa'nın yıldönümünde Yahudi işgalciler Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa'ya baskın yaptılar ve orada asker ve polis desteğiyle Müslümanlar zorla dışarı çıkarıldı, Yahudiler ise Mescidi Aksa'ya girdi. Filistinli bir grup genç buna tepki gösterince, İsrail asker ve polisinin saldırısı oldu. 15 kişi göz altına alındı, ayrıca Mescidi Aksa'nın avlusu da bir süreliğine savaş alanına döndü.
MESCİDİ AKSA'NIN ZAMANSAL OLARAK BÖLÜNMESİ NE DEMEK?
İsrail'in Mescidi Aksa üzerindeki planı burayı yıkıp, yerine Yahudi mabedini inşa etmek. Bunun için planları, planlarında da aşamaları var. Şu an zamansal bölünme yaşanıyor. İsrail, Mescidi Aksa'ya günün belli saatlerinde Yahudileri sokuyor, yani Mescidi Aksa günün belli saatlerinde Yahudilere tahsis ediliyor. Bu periyodik olarak uygulanıyor. Sabah namazı sonrası ile öğle namazı öncesindeki zaman diliminde.
ARJANTİN'İN MAÇTAN ÇEKİLME KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Arjantin ile İsrail arasında Kudüs'te bir futbol maçı oynanacaktı. Arjantin çekildi, Filistinlilerin tepkisinden dolayı geri adım attı.
Filistinliler, Kudüs'ün işgalinin yıldönümünde Kudüs'te İsrail'in futbol maçıyla uluslararası "dostluk" mesajı vermeye kalkmasını engellemiş oldular. Çünkü İsrail'in amacı dostluk değil amaçları Kudüs'e sahiplenmeyi uluslararası arenaya kabul ettirebilmek.
GAZZE'DE DE DİRENİŞ VAR
Filistinliler 4 ayrı toprak parçasında bölünmüş olarak yaşam mücadelesi veriyor. Ve görüyoruz ki şu an Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze'de, 48 şehirlerinde hepsinde işgale karşı direniş var. Gazze'de
30 Mart'ta başlayan büyük dönüş yürüyüşü devam ediyor. Kudüs'te Filistinliler Mescidi Aksa'ya sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bugün abluka altındaki Gazze'de sınıra yürüyen Filistinliler, yıllar önce gasp edilen evlerine dönüş haklarını duyurmak için milyonluk dönüş yürüyüşü gerçekleştirdiler. İsrail ise yine keskin nişancılar ve gaz bombalarıyla Filistinlilere saldırdı.