Wikileaks depreminin dördüncü gününde ortaya çıkan belgelerin odağında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy var. ABD'nin Paris Büyükelçiliği kaynaklı belgelerde, Cumhurbaşkanı Sarkozy'le ilgili çarpıcı değerlendirmeler yer alıyor. 290 kadar belgede, Sarkozy'nin Türkiye karşıtlığından Carla Bruni'yle evlenmesine, Irak'a asker göndermek isteyişinden oğlunun tavşanıyla nasıl oynadığına kadar her türlü ayrıntı bulunuyor. Aralık 2009 tarihli belgeye göre de Nicolas Sarkozy'nin Türkiye karşıtlığı, yerel yöneticileri zaman zaman tuhaf önlemler almaya itmiş. Büyükelçi Charles H. Rivkin tarafından 4 Aralık 2009'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a gönderilen gizli kriptoda, böylesi bir örnek aktarılmış: "Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, Fransa'daki Türk Mevsimi etkinlikleri sırasında Nisan 2009'da Paris'i ziyaret eden Başbakan Erdoğan'ın şerefine Eyfel Kulesi'ni Türk bayrağı renkleri olan kırmızı ve beyaz ışıklarla donatır. Ancak danışmanları, Sarkozy kuleyi görüp sinirlenmesin diye, uçağının rotasını değiştirirler."
'DOKUNULMAZ VE DEĞİŞKEN...'
Wikileaks'ten sızan bilgilere göre, "monarşi benzeri bir kişisel dokunulmazlık" altında hareket eden ve "ruh hali sürekli değişen" Sarkozy'nin çevresi, dürüst bir fikir vermekten korkan danışmanlarla çevrili. Wikileaks belgeleri, Amerikalı diplomatların Nicolas Sarkozy'yi, "En Amerikan yanlısı Fransız cumhurbaşkanı" olarak tanımladığını da ortaya koydu. Fransız Le Monde gazetesinin yayımladığı belgelerde, Amerikalı diplomatların "derinden Amerikan yanlısı" olarak tanımladıkları, Sarkozy'yi "Amerikalı Sarkozy/Sarkozy the American" olarak adlandırıldığı da belirtildi. Jacques Chirac'la geçen zorlu yılların ardından böyle bir adayın gelişinin ABD'li diplomatlarda büyük memnuniyet yarattığı da belirtiliyor... Mayıs 2007'de göreve gelen Sarkozy, 2009 tarihli bir belgede, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en Amerikan yanlısı Fransız Cumhurbaşkanı" ve ABD'nin dış politika çıkarlarının "güç katlayıcısı" olarak nitelendiriliyor.
ABD İLE TEK PÜRÜZ TÜRKİYE
Nitekim belgelerden görüldüğü kadarıyla Washington ile Sarkozy arasında dış politika meselelerinde genel olarak bir uzlaşma söz konusu. Tek tedirginlik yaratan başlık ise Washington'ın Türkiye'nin AB üyeliğinin bir numaralı destekçisi olması. ABD, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin "önemli bir stratejik müttefiki" düşman etmesinden endişeli. Yine Büyükelçi Rivkin, 4 Aralık 2009'daki belgede Clinton'a yazdığı bir mektupta Sarkozy'nin "aklına esen teklifleri yapıcı yönlere" kanalize etme ihtiyacından söz ediyor. Büyükelçi, Afganistan gibi tartışmalı konuların Başkan Obama tarafından görüşülmesinin en iyi sonucu vereceğini de kaydediyor. Rivkin, "Bence bu durum Sarkozy'i bir müttefik ve bir ortak olarak bağlılığımıza ikna etmek için Başkan'ın düzenli olarak müdahale etmesini gerektiriyor" diyor.