Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Sırbistan Emniyet Müdür Vekili Vladimir Rebic, tüm polis şeflerinin sığınmacı krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması konusunda mutabık olduğunu belirterek bu kapsamda sığınmacıların kabulüne devam edilmesi ve Balkan rotasındaki transferleri konusunda prensipte anlaşma sağlandığını ifade etti.
İşbirliğinin ve karşılıklı desteğin artırılması hususunda da uzlaşma sağladıklarını aktaran Rebic, özellikle sığınmacıların kayıt işlemleri, profillerinin oluşturulması, kabulleri ve transferleri konusunda ortak standartlar getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Rebic, sığınmacı krizinin çözümü için sınır kontrollerinin arttırılmaya devam etmesinin önemine işaret ederek, gerek Balkan rotasındaki ülkelerin, gerekse sığınmacıların nihai hedefindeki ülkelerin özellikle yasa dışı geçişleri önlemek için sınır kontrollerini arttırması gerektiğini söyledi.
Makedonya Kamu Güvenliği Müdürü Gorance Savovski de ülkesinin sınırlarını sığınmacılara kapatmadığını belirterek, kaçak göçmenlerinin geçişine izin vermediklerini, ayrıca Sırbistan'ın kabul edeceği kadar sığınmacının Yunanistan'da Makedonya'ya girmesine izin verdiklerini ifade etti.
Sığınmacı krizini birkaç ülkenin çözemeyeceğini savunan Savovski, "Bu Avrupa'nın sorunu ve buna kapsamlı bir çözüm gerekiyor. Bizim için, Yunanistan'ın da bu sorunun çözümüne iştirak etmesi son derece önemli" dedi.
Avusturya Kamu Güvenliği Müdürü Konrad Kogler ise Balkan rotasındaki ülkelerin üzerinde baskı oluşmaması için bu ülkelerin her biriyle işbirliği içinde olmaya devam ettiklerini ifade ederek bu sürece Yunanistan ve Almanya'nın da dahil olmasının önemli olduğunu vurguladı.
18 Şubat'ta da Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de bir araya gelen Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya ve Avusturya polis şefleri, Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacıların kayıt altına alınması ve sınırlardaki kontrollerin arttırılması konusunda mutabık kalmışlardı.