ABD Başkanı Barack Obama'nın çeşitli ülkelere büyükelçi atarken tercih ettiği isimler, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Seçim kampanyasına bağışta bulunanların büyükelçi atanması eskiden beri devam eden bir uygulama olsa da, deneyimsiz isimlerin, sırf Obama'nın kampanyasına yüklü miktarda bağış yaptıkları için ABD'yi temsil etmek üzere yurtdışına gönderilmeleri, özellikle muhalefet cephesinden büyük tepki görüyor. Obama'nın, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye prodüktör ve yapımcı Colleen Bell'i ataması, bardağı taşıran son damla oldu. Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Cumhuriyetçi Senatör John McCain, tepkisini, "Siyasi atamalara karşı değilim, sistemin nasıl işlediğini biliyorum. Ama Rusya'yla arası bu kadar iyi olan bir ülkeye, pembe dizi yapımcısı bir ismi göndermemiz doğru değil" sözleriyle gösterdi.
BAĞIŞ MI LİYAKAT MI?
Colleen Bell'in büyükelçi yapılması, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e soruldu. Earnest, Bell'in yaptığı bağışlar nedeniyle mi büyükelçi atandığı sorusunu Earnest, "Kendisi güvenimizi kazanmış bir kişi. Başkan Obama, Bell'in ABD'yi başarıyla temsil edeceğinden ve Macaristan devleti ve halkıyla var olan ilişkileri daha da geliştireceğinden emin" şeklinde cevapladı. Obama'nın, İzlanda ve Norveç'e atamayı düşündüğü büyükelçilerin ise, daha önce bu ülkeleri bir kere bile ziyaret etmedikleri ortaya çıktı. Eğer bu isimlere Senato'dan onay çıkarsa, ABD İzlanda ve Norveç'i ilk kez görecek büyükelçiler tarafından temsil edilecek.
YARIM MİLYON DOLAR YETİYOR
Amerika'nın Sesi, bağışlar yoluyla büyükelçi olmanın maliyetini de araştırdı. Sorumlu Politikalar Merkezi'nden Sheila Krumholz'un verdiği bilgiye göre, Demokrat Parti'ye en az yarım milyon dolar bağışta bulunan herkes, büyükelçi olma yolunda mesafe kat ediyor. Krumholz, "Bu kişiler, sırf para verdikleri için daha tecrübeli adayların önünü kesiyorlar" dedi.