Endonezya Ulaştırma Bakanı Danışmanı Hadi M Djuraid, yaptığı açıklamada, izinsiz uçuş olayına karışan yedi kişinin görevden uzaklaştırıldığını söyleyerek "Görevden uzaklaştırılan yedi kişiden ikisi Ulaştırma Bakanlığından, üçü Rota Kontrol Merkezi'nden, ikisi de Endonezya'daki havayollarından sorumlu Angkasa Pura şirketinden. Normal şartlarda havayolu şirketleri, bayram veya tatil gibi günlerde ek uçuş izni için başvuru yapabiliyor. Ancak düşen uçakla ilgili herhangi resmi izin talebinde bulunulmadığını tespit ettik. Bu nedenle olaya karışan yedi kişiye cezai işlem uyguladık" diye konuştu.
Emekli pilot John Brata ise pilotluk yaptığı dönemde ek uçuş için izin başvurularının çoğu zaman sadece telefonla bile alındığını öne sürdü.
Hava Ulaşımı Genel Müdürü Djoko Murjatmodjo, uçağın gerekli izinler alınmadan uçtuğunu söylemişti. Murjatmodjo, "Düşen AirAsia uçağının gerekli izinleri almadan kalkmasına izin veren havaalanı yetkilileri ve kule merkezi dahil bütün sorumluları araştıracağız. Bu araştırmalar sefer düzenleyen diğer havayolu şirketlerini de kapsayacak" demişti.
SEFERLER ASKIYA ALINMIŞTI
Bu arada düşen uçağın enkazına ulaşma çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, bugünkü arama çalışmalarında iki cesede daha ulaşıldığını açıkladı. Cesetlerin otopsi için Surabaya şehrine gönderildiği bildirildi. Böylece bulunan ceset sayısı 39'a çıktı. Bunlardan 16'sının kimliği tespit edilmişti.
İnceleme sonuçlanana kadar AirAsia'nın Surabaya-Singapur seferleri askıya alınmıştı.
AirAsia havayollarına ait QZ-8501 sefer sayılı Airbus A320-200 tipi uçakla Endonezya'nın Surabaya kentinden Singapur'a giderken 28 Aralık Pazar günü kalkıştan sonra irtibat kesilmişti. Uçağın enkazına ait bazı parçalar ve cesetler, Java Denizi'nde 30 Aralık'ta bulunmuştu. Şimdiye kadar denizden 39 cesedin çıkarıldığı uçağın ana parçaları ve kara kutusuna henüz ulaşılamadı. Uçakta 7'si mürettebat 162 kişi bulunuyordu.