Gök taşı, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adı olarak bilinir. Meteorit ise düşen nesnenin katı kalıntısı olarak adlandırılır. Nijerya'daki inanılmaz iddia üzerine araştırılan meteor nedir, nasıl oluşur sorusunun yanıtı da bu bağlamda merak ediliyor. Gece saatlerinde yayınlanan video sosyal medyada gündem olurken iddialara göre; Nijerya'da meydana gelen dev bir çukurun meteor yüzünden gerçekleştiği söylendi. Bu durumun ardından internet üzerinden meteor nedir sorusuna yanıt aranmaya başlandı.
Nijerya'da meydana gelen olay sosyal medyanın gündemine oturdu. Gece saatlerinde gelen video bir anda Twitter üzerinden yayıldı. "Nijerya'ya meteor mu düştü?" sorusunu akıllara getirirken öte yandan da meteor nedir, nasıl oluşur gibi soruların yanıtları aranıyor.
İşte cevabı…
METEOR İDDİALARI
Kilise binasında yaşayan bireylerin yaralandıkları söylenirken bazıları halk tarafından kurtarıldı. Birçoğu olayın bomba patlaması olduğunu söylerken, diğerleri bunun "uzaydan dünyayı yıkıcı etkilerle vuran bir meteor parçası" olması gerektiğini söyledi.
MADEN OCAĞINDA YAŞANAN PATLAMA NEDENİYLE GERÇEKLEŞTİ
Meteor düştü haberleri üzerine Nijerya'daki görüntülerin gerçeği ortaya çıktı. Videoda görülen büyük çukurun maden ocağında yaşanan patlama nedeniyle gerçekleştiği duyuruldu.
METEOR NEDİR?
Meteor düşmesi olduğu iddia edilen görüntüler ardından "meteor" ve "meteor düşmesi" terimleri tekrar gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.
METEOR DÜŞMESİ NEDİR?
Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.