Corona virüsü testi gündemde aranan başlıklar arasında yer aldı. Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan COVID-19 adıyla bilinen Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 4 bin 638'e, virüs bulaşmış hasta sayısı ise 126 bin 258'e yükseldi. Tüm dünyada korona virüsü tedbirleri en üst düzeye çıkarılırken vatandaşlar Covid-19 test tanı kiti hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyor. İlk olarak hastadan bir örnek alınıyor ve laboratuvarda çeşitli testler yapılıyor. Daha sonra RT-PCR' testleri HIV ve grip gibi virüslerin tespit edilmesinde de kullanılıyor. Peki Corona virüsü testi nerede yapılır? Corona virüsü testi pcr nasıl uygulanır? Covid-19 tanı kiti nedir? İşte ayrıntılar!
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü vakası 126 bin 258'e çıkarken 68 bin 266 kişi de tedavi edildi. Vatandaşlar corona virüsü testi nerede ve nasıl yapılır sorusuna yanıt ararken Corona virüsü testi pcr, Covid-19 tanı kiti hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyor.
İşte, corona virüsü testi hakkında merak edilenler…
Koronavirüsün ilk görüldüğü Çin'in Hubei vilayetinde de, yetkililer tanı konulanların sayısını verirken nihai test sonuçlarını beklemek yerine yalnızca belirti gösterenler üzerinden veri toplamaya başladı.
Hastadan bir örnek alınıyor ve laboratuvarda genetik kodu çıkarılıyor. Tekrar tekrar kopyalanıyor ve küçük miktarlar genişletilerek tespit edilebilir hale getiriliyor.
Bu 'RT-PCR' testleri HIV ve grip gibi virüslerin tespit edilmesinde de kullanılıyor ve sonuçlar yüksek oranda başarılı oluyor. Londra'daki King's College Üniversitesi'nden Dr. Nathalie MacDermott, "Bu testler genellikle çok sağlam oluyor, hatalı pozitif veya negatif sonuç oranı çok düşük" diyor.
RT-PCR' testleri HIV ve grip gibi virüslerin tespit edilmesinde de kullanılıyor ve sonuçlar yüksek oranda başarılı oluyor. Londra'daki King's College Üniversitesi'nden Dr. Nathalie MacDermott, "Bu testler genellikle çok sağlam oluyor, hatalı pozitif veya negatif sonuç oranı çok düşük" diyor.
Polimeraz zincir reaksiyonu (polymerase chain reaction, PCR ), herhangi bir organizmaya ait DNA'daki istenen bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan yönteme verilen addır.
PCR basitçe, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Belli bir DNA parçasının kopyalarının primer adı verilen yapılar tarafından yönlendirilerek enzimatik olarak sentezlenmesi şeklinde tanımlanan in vitro (canlı dışında, tüpte) bir yöntemdir.
Yöntemin temeli, çoğaltılmak istenen bölgenin iki ucuna özgü, bu bölgedeki nükleotid dizilerini tamamlayıcı bir çift sentetik DNA parçası (primer) kullanılarak, bu iki primerle sınırlandırılan genin enzimatik olarak sentezlenmesine dayanır.
Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi. Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.