Corona virüsü aşısı çalışmaları tüm dünyada ve Türkiye'de normal şartlarda olabileceğinden hızlı devam ediyor. Çarşamba günü, Maryland merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan Novavax, aşı adayı için Mayıs ayı ortasında Avustralya'da insan denemelerine başlayacağını söyledi. Novavax, daha önce olmadığı gibi testin erken aşamalarında hızlanan umut verici aşı programlarını açıklayan iki düzineden fazla şirketten biri olma özelliği taşıyor. Yine Çarşamba günü, kök hücre şirketi Mesoblast, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen ve kemik iliğinden türetilen hücrelerin koronavirüse ölümcül bir bağışıklık reaksiyonu geliştiren hastalara yardımcı olup olamayacağını test edecek 240 hasta bir klinik deney başlattığını söyledi.
YAPILAN AŞI ÇALIŞMALARI
Normal koşullarda, yeni aşıların ve tedavilerin geliştirilmesi yıllar alıyor. Ancak ilaç endüstrisi, kar amacı gütmeyen kuruluşların, devlet kurumlarının ve düzenleyici otoritelerin desteğiyle bu zaman çizelgesini sıkıştırmak için yarışıyor.
Devletler tarafından alınan en etkili çevreleme stratejileri bile, Kovid-19 hastalığına engel olamadı ancak sadece yayılmasını yavaşlattı. Dünya Sağlık Örgütü nihayetinde bir salgın ilan ettiğinde, tüm gözler corona virüsü aşı geliştirme çalışmalarına çevrildi, çünkü sadece bir aşı insanların hastalanmasını önleyebilir…
Yaklaşık 35 şirket ve akademik kurum böyle bir aşı oluşturmak için yarışıyor. Dört kurum, hayvanlarda test ettikleri aşı adaylarını kamuoyu ile paylaştılar var. Bunlardan ilki - Boston merkezli biyoteknoloji firması Moderna tarafından üretilen bir aşıydı. Bu aşının insan üzerindeki denemeleri çok yakında başlayacak.
TÜRKİYE'DE CORONA VİRÜSÜ AŞI ÇALIŞMALARI
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, Corona Virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları kapsamında virüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardı. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Bu gelişme Covid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları ile tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına ivme kazandıracaktır" dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da, "Araştırmacılarımızın ilk milli aşıyı geliştireceğine inancım tam" dedi.
Dünya çapında aşı çalışmalarındaki bu eşi görülmemiş hız, büyük ölçüde Çin'in Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2'nin genetik materyalini dünya ile paylaşmasından kaynaklanıyor. Çin, bu diziyi Ocak ayı başlarında paylaştı ve dünyadaki araştırma gruplarının canlı virüsü büyütmelerine ve insan hücrelerini nasıl istila ettiklerini ve insanları nasıl hasta ettiğini araştırmasına izin verdi.
RUSYA VE ABD ANLAŞMA YAPTI
Rusya Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA), yeni tip Corona Virüsü tedavi edecek ilacın geliştirildiğini iddia etti. Ajansın basın dairesinden yapılan açıklamada, FMBA'nın yeni tip koronavirüsü tedavi etmek üzere sıtmaya karşı kullanılan Meflokin bazlı yeni ilacı tanıttığı belirtildi.
Açıklamada, "Rusya FMBA'ya ait 'Farmzashchita' Araştırma ve Üretim Merkezi, Çin'in ve Fransa'nın deneyimlerini göz önünde bulundurarak, sıtmaya karşı kullanılan Meflokin ilacının bazında koronavirüs enfeksiyonunun tedavi şemasını geliştirdi" ifadelerine yer verildi.
EYLÜL'DE DENENMEYE BAŞLANACAK
Merkezi ABD'de bulunan çok uluslu bir şirket, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı çalışmalarını sürdürdüğü aşıyı eylüle kadar insanlar üzerinde denemeye başlayacağını bildirdi.
Kozmetik ve hijyenik ürünlerin yanı sıra tıbbi malzeme ve ilaç üreticisi "Johnson and Johnson" şirketi, Kovid-19 aşı adayını belirlediğini, bir milyar dozun üzerinde üretimi sağlamak amacıyla ABD hükümetiyle dün 1 milyar dolarlık anlaşma yaptığını duyurdu.
Şirket, aşının eylüle kadar insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını, 2021 yılının başında da acil kullanıma hazır olmasının planlandığını açıkladı.