Dünya, Çinli bilim insanlarının corona virüsü hakkında yaptığı son dakika açıklamasını konuşuyor. Onlarca ülkeyi alarma geçiren ve sağlık önlemlerini en üst düzeye çıkartan koronavirüsün kaynağı hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Bilindiği gibi, ilk etapta yapılan araştırmalarda corona virüsünün kaynağının yılan ya da yarasa olduğu belirtilmişti. Şimdiye kadar 31 bin kişiye bulaşan ve 636 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan salgının kaynağının yılan ya da yarasa değil, pangolin hayvanı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
PANGOLİN NEDİR, NASIL BİR HAYVANDIR? - TIKLAYINIZ
Çin'de şimdiye kadar 31 bin kişiye bulaştığı tespit edilen, 630 kişinin ölümüne neden olan ve onlarca ülkeye de sıçrayan koronavirüse ilişkin yeni bir araştırma yapıldı. Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.
Ancak Güney Çin Tarım Üniversitesi'nden bilim insanları, ölümcül salgının yayılmasına pangolinlerin (pullu karıncayiyen) sebep vermiş olabileceğini belirtti.
İşte, son dakika açıklamasının detayları;
PANGOLİNLERDEN BULAŞMIŞ OLABİLİR
Çinli araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) pangolinlerden yayılmış olabileceğini duyurdu.
Çin'in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.
Şimdiye kadar 637 kişinin hayatına mal olan virüs için aşı çalışmaları yürütülürken yeni bir açıklama da Çinli bilim insanlarından geldi.
Açıklamada, vahşi memelilerden olan pangolinlerin, hastalığın menşei olabileceği ifade edildi.
'GENOM DİZİLERİNİN KORONAVİRÜS HASTALARINDAKİLERLE YÜZDE 99 AYNI'
Araştırmacılar, pullarla kaplı tek memeli olan pangolinlerin potansiyel koronavirüs taşıyıcısı (ara konak) olabileceğini duyurdu
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, bilim insanlarının, pangolinler üzerinde bulunan virüslerin genom dizilerinin koronavirüs hastalarındakilerle yüzde 99 aynı olduğunu keşfettiklerini bildirdi.
TEDAVİ EDİCİ OLDUĞUNA İNANILIYOR
Dünya genelinde, yasa dışı yollarla avlanan pangolinler, pullarının tedavi edici özelliği olduğuna inanılan Asya'ya kaçak yollarla getiriliyor.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), 2000-2016 arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığını tespit etmişti.
Kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, IUCN'nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer alıyor.