Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Rus Toplumsal Forumu üçüncü oturumu Moskova'da başladı.
Moskova'daki bir otelde düzenlenen oturumda, Türk-Rus Toplumsal Forum Eş Başkanları Ahmet Berat Çonkar ve Lyubov Glebova'nın görüşmesinin ardından genel kurul toplantısına geçildi.
Genel Kurul toplantısına eş başkanların yanı sıra, komisyon üyeleri, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Büyükelçisi Elenora Mitrofanova katıldı.
''İLİŞKİLERİN DAHA ÜST SEVİYEYE TAŞINMASINA YARDIMCI OLMAK İSTİYORUZ''
Burada konuşan Çonkar, Toplumsal Forum olarak, karşılıklı siyasi iradenin ivmesinden de yararlanarak, iki ülke toplumları arasındaki ilişkilerin daha üst seviyeye taşınmasına yardımcı olmak istediklerini belirterek, "Türkiye ve Rusya arasında en üst düzeyde ve kuvvetli bir biçimde ilişkileri normalleştirme iradesinin var olduğunu görüyoruz. Ancak ortaya konulan bu arzunun kaynaklarından ve en önemlilerinden biri, şüphesiz Türk ve Rus halkının iradesidir." dedi.
Çonkar, toplumlar arası bağların güçlendirilmesi ve gelecekte ikili ilişkilerinin daha sağlam bir zemine oturabilmesi açısından, Rusya'nın tek taraflı olarak askıya aldığı vize muafiyeti anlaşmasının tekrar canlandırılmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi;
"Rusya'da ikamet eden Türk vatandaşları ülkelerimiz arasında yaşanan krizden çok etkilendi. Kriz sırasında, Rus vatandaşları ile evli olan ya da Rusya'da iş sahibi olan birçok vatandaşımızın oturma ve çalışma izinleri iptal edilmiş, bazı işadamlarımıza ülkeye giriş yasağı uygulanmıştır. Rusya'daki Türk vatandaşlarıyla ilgili başka bir sorun ise Moskova ve diğer bölgelerdeki havalimanlarında uzun süren pasaport kontrolleridir. Tüm bu durumların Rus yetkili makamlarınca yeniden değerlendirilmesini ve ilişkilerimizdeki normalleşme sürecinin Rusya'da yaşayan ve çalışan Türk vatandaşlarına yansıması temennimizdir."
''TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇLENMESİNE ÖNEM VERİYORUZ''
Türk-Rus Toplumsal Forum Rus Eş Başkanı Glebova ise, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek, "Türk kültürünü, sanat, edebiyat ve sporunu çok iyi biliyoruz. Türkiye'de de Rus kültürüne önem verildiğini biliyoruz. Türkiye'de kültür merkezimiz faaliyetine devam ediyor. Moskova'da da Yunus Emre Kültür Merkezi açılmasını bekliyoruz ve her türlü katkıyı sağlamaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Forum kapsamında danışma konseyi kurulmasını planladıklarını anlatan Glebova, bu yapıyı somut adımlar atabilecek geniş bir platform olarak değerlendirdiklerini ve iki ülke arasındaki beşeri ilişkilerin daha şeffaf ve kapsamlı bir hale dönüşmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Glebova, 2018 yılında Soçi şehrinde gençlik festivali düzenleneceği bilgisini paylaşarak, Türk-Rus Toplumsal Forumu olarak gençler arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi için buraya ayrı bir projeyle katılım sağlanabileceğini söyledi.
Türk-Rus Toplumsal Forum üçüncü oturumu genel kurulunda, iş ortamı ve yasal sorunlar, bölgelerarası işbirliği ve yerel yönetimler, turizm, spor, eğitim ve bilim, kültür tiyatro ve sinema sanatı, enformasyon alanında işbirliği, dinlerarası diyalog, müze bilimi ve tarih alanında ortak araştırmalar komite toplantıları düzenlenecek.
Forumda alınan kararlar yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılacağı ÜDİK zirvesine sunulacak.
ÜDİK bünyesinde, sosyal-beşeri boyutu ele almak üzere kurulan Toplumsal Forum, iki ülke iş dünyasının yanı sıra, kanaat önderleri, akademisyenler, bilim ve kültür adamları, sanatçılar ve spor adamlarının katılımıyla Türk ve Rus halklarını ve sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak ve işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor.