CSIS yayımladığı son raporda, analiz ettiği uydu fotoğraflarında uçak pistleri, hangarlar, radar yerleri ve füze platformlarının tamamlanmış veya tamamlanmaya yakın olduğu değerlendirmesinde bulundu.
HER BİR ADA 24 SAVAŞ UÇAĞI BARINDIRACAK BOYUTA GELDİ
Spartly Adalar zincirinin parçası olan Subi, Mischief ve Fiery resiflerini konu alan raporda, Pekin yönetiminin resifleri kumla doldurarak inşa ettiği yapay adaların her birinin aynı anda 24 savaş jeti ve dört-beş büyük bombardıman uçağını barındırabilecek duruma geldiği belirtildi.
Çin'in halihazırda Paracel Takımadalarının parçası olan Woody Adası'nda bir hava üssünün olduğuna dikkat çekilen raporda, ayrıca adaya bir ay önce HQ-9 karadan havaya füze sistemi ve güdümlü anti-gemi füzeleri yerleştirildiği iddia edildi.
BÖLGE YER ALTI KAYNAKLARI BAKIMINDAN ZENGİN
Bölgedeki hava üslerinin, ileri istihbarat sistemleri ve erken uyarı radarlarının Çin'in askeri anlamda tüm Güney Çin Denizi'ne hakim olmasını sağlayacağı vurgulanan raporda, "Pekin savaş uçakları ve hareketli füze platformları askeri varlıklarını istediği zaman Spartly Adaları'na konuşlandırabilecek hale gelmiştir." ifadeleri yer aldı.
Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine askeri üs ve tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına ABD ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor.