Çin dün yaptığı tarihi açıklamayla, ilk kez bir "süper elit siber savaşçı birliğine" sahip olduğunu belirtti. Siber savaşçılardan oluşan ekibin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) internet ağlarını dış saldırılardan korumak amacını taşıdığı ifade edildi.
Çin, 30 kişiden oluşan birliğin isminin "Mavi Ordu" olduğunu açıkladı. İngiltere'nin Times gazetesine konuşan eski bir PLA generali, Mavi Ordu'yu oluşturan kişilerin özel olarak seçildiğini ve "istisnai derecede yetenekli" insanlar olduğunu söyledi.
Çin'in en yetenekli beyinlerine sahip insanlarından oluştuğu anlaşılan Mavi Ordu'nun, PLA'da görev alan asker ve subaylardan, üniversite öğrencilerinden ve "toplum içindeki insanlardan" seçildiği düşünülüyor.
Mavi Ordu'nun varlığı hakkındaki açıklama, Çin Savunma Bakanı Geng Yanşeng'den geldi. Yanşeng, nadir görülen basın açıklamasında, "Mavi Ordu'nun amacının mevcut askeri güçlerinin güvenliğini artırmak olduğunu" söyledi.
SİMÜLASYONLARDA SİBER SAVAŞI KAZANDILAR
Guangong Askeri Komutanlığı altında organize edilen Mavi Ordu'nun, on yıldan beri tartışılan bir konu olduğu ancak son iki yıldır faaliyet gösterdiği anlaşıldı. Resmi PLA gazetesinde yayımlanan bir rapor, "Çin'in ilk komuta seviyesindeki eğitim ağı için on milyonlarca renminbinin harcandığını" belirtti.
Devlet destekli Çin Silah Kontrolü ve Silahsızlanma Derneği'nin üst düzey araştırmacılarından Xu Guangyu, "Mavi Ordu'nun PLA için öne atılan bir adım" olarak belirtti ve "Çin'in devlet ve asker güvenliğinde boşluklar açılmasına izin veremeyeceğini" ifade etti.
Xu, "İnternet sınır tanımıyor. Bu yüzden hangi örgüt veya ülkenin düşmanımız olacağını ve bize saldırabileceğini bilemeyiz. Mavi Ordu'nun asıl hedefi meşru müdafaa yapmak. Hiç kimseye saldırma eğiliminde değiliz" dedi.
Yabancı analistlerin gerçek siber savaş dengelerindeki yerini tartışacağı bir yorum yapan Xu, "Mavi Ordu'nun sahip olduğu yeteneklerin diğer ülkelere kıyasla çok geri olduğunu zannetmiyorum" dedi.
PLA Daily'nin bir haberine göre, Mavi Ordu, gücünü ortaya koymak için bir simülasyona sokuldu. Simülasyonda, kendisinin dört katı büyüklüğünde bir siber ordunun saldırına kalan Mavi Ordu, Çin'in askeri ağlarını sonu gelmeyen virüs bombardımanları, sınırsız önemsiz posta ve gizli projelerden askeri birliklerin konumlarına kadar önemli bilgilere sızmaya çalışan düşman girişimlerine karşı koydu.
'İNTERNET ORDUSU'
Gazeteye göre, Mavi Ordu simülasyonu başarıyla tamamladı. Geng, Mavi Ordu'nun yabancı ülkelere siber saldırı düzenlemek konusunda spesifik bir göreve sahip olup olmadığı konusunda, "internet güvenliğinin uluslararası bir konu haline geldiğini ve Çin'in de hedefler arasında olduğunu, siber saldırı konusunda henüz çok zayıf olduklarını" ifade etti.
Savunma analistleri ise Çin'in açıklamalarının aksine Mavi Ordu'nun çok güçlü bir "ilk darbe" gücüne sahip olabileceğini savundu.
Dahası, PLA'nın "internet ordusunu" açıklamasına rağmen, güvenlik uzmanları Çinli siber korsanların dünyadaki siber saldırıların en büyük sebebi olduğunu düşünüyor. ABD'li virüs yazılım şirketi Symantec, geçen yıl siber saldırılar üzerinde hazırladığı raporda, önemli şirket bilgilerini çalmak için yapılan saldırıların çeyreğinde fazlasının Çin'den geldiğini belirtmişti.
Şirketleri hedef alan saldırıların çoğu Shaoxing kentinden gelirken, Batılı uzmanlar, Çinli siber korsanların Pekin hükümeti veya PLA ile bağlantısı olduğunu düşünüyor.