1881'de, Kübalı doktor
Carlos Juan Finlay aynı zamanda kara kusmuk diye de adlandırılan sarıhummanın belli bir dişi sivrisinek tarafından bulaştırıldığını ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra hastalığı önleyecek bir aşıyı da buldu.
Carlos Juan Finlay'i Dünyanın bunun farkına varması yirmi yıl sürdü.
Günümüzde Asya harici tropik bölgelerde görülen ve dişi sivrisinekler aracılığıyla bulaşan sarı humma virüsünün çıkış yerinin Afrika olduğu ve virüsün 16. yüzyıldan itibaren köle ticaretiyle Güney Amerika'ya taşındığı tahmin ediliyor.
Carlos Juan Finlay ve onun açtığı yol sayesinde, 1647 yılında Barbados Adası'nda yaşanan ilk sarı humma salgını kesin teşhis edilebildi.
Sadece bir yıl sonra, 1648'de Meksika'da Maya yerlileri arasında, 1685'de de Brezilya'nın Recife kentinde salgınlar görüldü.
18. yüzyılda İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere'deki salgınlarda yüz binlerce insanın hayatını kaybetti.
Carlos Juan Finlay çok önemli bir icat yaptığı için Google doodle bu yüzden önemli. Sarı hummanın tropik bölgelere mahsus olduğu varsayılsa da, Amerika'nın kuzey kesimi de 17. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyılın başına dek birkaç kez salgından nasibini aldı.
19. yüzyılda ise Haiti Devrimi sırasında Fransız ordusunun üçte ikisi salgın sebebiyle telef oldu ve kalan askerlerin geri çekilmesi üzerine Haiti, 1804'te bağımsızlığını ilan etti.
CARLOS JUAN FINLAY 1833-1915
Hastalığın taşıyıcısının doğrudan insan teması değil de sivrisinekler olabileceğini ilk ortaya atan, 1870'lerde gerçekleştirdiği araştırmalarıyla Kübalı doktor ve bilim adamı
Carlos Juan Finlay oldu. 19. yüzyıl sonundaki İspanyol-Amerikan savaşında sarı hummaya çok sayıda kurban verilmesi sonucu orduda görevli doktorlar, Finlay'in savını incelediler ve kısa sürede doğruladılar. Sivrisinekler aracılığıyla taşındığı ispatlanan ilk virüs sarı humma oldu. İlerleyen yıllarda grip, sıtma, fil hastalığı, tifüs ve başka alerjik hastalıkların da sivrisineklerle taşındığı kanıtlandı.