Durumu kurtarmak için hala çok geç kalınmış olmayabileceğini ifade eden Burton, bunun için dost ve müttefiklere ihtiyaç duyduklarını, bölgede ümitsizce ihtiyaç duydukları en önemli dost ve müttefikin Türkiye olduğunu vurguladı.
Öncelikle Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Asya'nın kesiştiği bir noktada bulunduğuna işaret eden Burton, Irak, Suriye, Ukrayna, Azerbaycan ve Bulgaristan'a yakınlığının, Türkiye'yi insani yardım operasyonları ve aynı zamanda gerekirse askeri tecrit harekatları açısından ideal bir konuma sahip hale getirdiğini söyledi. Burton, Türkiye'nin, 2014 yılından bu yana Türk üslerinden kalkan IŞİD'e karşı koalisyon uçaklarının keşif uçuşları yapmasına izin verdiğini, temmuz ayında da DAEŞ hedeflerine karşı muharip görevler için uçuşlara izin vermeyi kabul ettiğini ve teröristlere karşı kendi askeri harekatını başlattığını hatırlattı.
ABD ve Türkiye'nin tarihsel açıdan on yıllardır savunma alanında ilişki içinde olduğunu vurgulayan Burton, "Türkiye, stratejik açıdan önemli bir NATO üyesi olarak, soğuk savaş'ın kazanılmasından ve komünizmin kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynadı. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana İncirlik'teki Türk üssü, Afganistan, Kosova, Bosna-Hersek, Irak'taki ve terörist hedeflere karşı düzenlenen operasyonlar için NATO ve ABD güçleri tarafından kullanıldı" ifadesini kullandı.
Amerikalı siyasetçi Burton, Türkiye'nin son on yılda kayda değer bir ekonomik performans sergilediğine dikkati çekerek, bu yıl Türkiye'nin G-20 başkanlığının, bu bağlamda iyi bir örnek teşkil ettiğini, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün üyeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiye, dinamik, genç ve eğitimli bir iş gücüne sahip olan Türkiye'nin ekonomisinin 2009-2013 yıllarında 6 milyon yeni iş yarattığını belirtti.
Dan Burton, ABD'nin Türkiye'nin dördüncü en büyük ticari ortağı olduğunu ve ABD Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre, Türkiye'deki Amerikalı işletmelerin, Türkiye'ye daha fazla yatırıma hevesli olduğunu ortaya koyduğunu dile getirerek, bu kişilerin yüzde 88'inin de, Türkiye'deki ABD şirketleri için işletme ortamının, piyasa erişiminin ve yatırımın daha da geliştirilmesi için ABD yönetiminin Türkiye ile angajman içinde olmasını desteklediği bildirdi.
Coğrafi konumunun, Avrasya ve Basra Körfezi'ndeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının kullanımı için yeni boru hatları kurulması yönünde ABD ve Avrupa'nın çabaları açısından Türkiye'yi kilit öneme sahip ülke konumuna getirdiği ifade eden Burton, siyasi açıdan da Müslüman çoğunluğa sahip Türkiye'nin laik bir demokrasi olduğunu hatırlattı.
Burton, Türkiye'nin, istikrar sağlandığında, demokrasinin işler hale gelebileceğine tanıklık edilmesi açısından bölgedeki diğer ülkelere ilham kaynağı olduğunu belirterek, diğer bölgesel aktörlerle tarihi, kültürel ve dini malumat ve bağlara sahip olan Türkiye'nin bu özelliğinin, ülkeyi dünyanın çok hassas bir bölgesinde tabii bir arabulucu yaptığı söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi'nin eski Cumhuriyetçi üyesi Dan Burton, makalenin sonunda "Tüm bu nedenler ve fazlası için Türkiye ile dostluğumuzu sahiplenmeliyiz" ifadesi kullandı.