Güneydoğu Asya ülkelerinden Burma'da dün bayram sevinci vardı. Askeri cunta, son yirmi yılının 17 yılını ev hapsinde geçiren Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif politikacı Aung San Suu Kyi'yi serbest bırakınca insanlar sokaklara döküldü. Bir ellerinde 65 yaşındaki Kyi'nin posterlerini taşıyan Burmalılar, diğer elleriyle de zafer işareti yaparak, "Seninleyiz Aung San Suu Kyi!" diye bağırdı. Muhalif politikacı Kyi, serbest bırakılmasının ardından Rangoon'daki evinin önünde toplanan binlerce kişiye, "birlikte mücadele" etme çağrısında bulundu. Kendisine uzatılan güllleri, toka yapıp saçına takan Kyi, "Ancak birlik hedefimize ulaşabiliriz. Kararlı mücadelemiz sürecek" dedi.
'UZUN ZAMAN OLDU'
"Seninleyiz Kyi!" sloganlarını uzun süre dinleyen Kyi, ardından "Artık sessiz olmanın vakti geldi. Birbirimizi görmeyeli uzun zaman oldu. Biliyorum konuşacak çok şeyimiz var. Eğer bana soracak bir şeyiniz varsa, lütfen yarın partinin genel merkezine gelin. Ve söz veriyorum, orada bir megafon kullanacağım" diye espri yapması gülüşmelere neden oldu. Burma'yı 1962 yılındaki darbeden bu yana yöneten askeri cunta, muhalif göstericilere karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Birçok noktaya polis takviyesi yapıldı. 50 milyonluk Burma'da geçen pazar günü 20 yıldan bu yana ilk kez yapılan parlamento seçimlerini cuntanın desteklediği Dayanışma ve Kalkınma Partisi'ni (USDP) kazandı. San Suu Kyi tutuklu olduğu için seçimlere katılamadı. Partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) ise seçimleri boykot çağrısında bulunduğu için, cunta tarafından fesh edildi.
AUNG SAN SUU KYİ KİMDİR?
1945: 65 yaşındaki Kyi, Yangon'da doğdu. Babası, General Aung San, Burma'nın özgürlük kahramanı olarak biliniyor. Kyi'nin, akademisyen kocası Michael Aris'ten Alexander ve Kim adında iki oğlu var.
1947: Babası General Aung San, Burma
1947'de bağımsızlığını kazanmadan 6 ay önce suikasta kurban gitti.
1960: Yeni Delhi'ye büyükelçi olarak atanan annesi Daw Khin Kyi'yi ile birlikte Hindistan'a gitti.
1964-1967: İngiltere'de Oxford'da St. Hugh's Üniversitesi'nde felsefe, siyaset ve ekonomi okudu.
1988: İngiltere'den Burma'ya dönerek Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi'ni kurdu.
1990: Partisi NLD ile seçimlerde ezici çoğunluk sağladı. Ancak askeri cunta sonuçları kabul etmedi. 1990-1995: Askeri cunta tarafından ev hapsine alındı.
1991: Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
2000-2009: 2000 yılında tutuklandı. 2002'de bırakıldı ancak
2003 mayısında yine ev hapsine alındı. Mayıs
2009: Amerikalı bir eylemci göl kenarındaki evine yüzerek ulaştığı için ev hapsi uzatıldı. Ağustos
2009: Çıkarıldığı mahkemede Amerikalı eylemciyi evinde kısa süre barındırdığı için 18 ay daha ceza aldı. 13 Kasım
2010: Serbest bırakıldı.
ATILAN GÜLLERİ SAÇINA TOKA YAPTI
Muhalif siyasetçi San Suu Kyi, evinin kapısında 5 bine yakın taraftarının karşısına çıkarken "Suu Kyi Seninleyiz!" sloganlarıyla karşılandı. Kyi, kendisine atılan gülleri önce kokladı, sonra da saçına toka yaptı.
Tepkiler
ABD Başkanı Barack Obama: Aung San Suu Kyi benim için bir kahraman, Burma ve tüm dünyada temel insan haklarının gelişmesi için çaba gösterenler için de esin kaynağı oldu.
1984 Nobel Barış Ödülü Sahibi Desmond Tutu:
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter:
GÖL KIYISINDAKİ EV
Burma'da Suu Kyi'nin ev hapsinde kaldığı göl kıyısındaki evin karşı sahili, demokrasi mücadelesinin miting yeri olarak biliniyor. Aslında Kyi'nin cezası 2009 Mayıs'ında bitecekti. Ancak kendisini 'Allah'ın gönderdiği bir elçi' ilan eden bir Amerikalı, yüzerek eve vardı. Bu eylemcinin iki gün evinin bahçesinde oturmasına izin verdiği için Kyi'nin cezası 18 ay daha uzatıldı.