İsrail yönetimi her ne kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in işgal açıklamalarına karşı savaş ilan etse de BM, 75 yıl boyunca Tel Aviv'in aleyhine 201 karar verdi. Çocukları katleden, hastaneleri bombalayan İsrail'e yönelik yaptırım kararları, ABD'nin 50'ye yakın vetosuyla mümkün olmadı. Hatta uluslararası hukuku ihlal etmesi nedeniyle en ufak bir cezaya dahi çarptırılmadı.
KARARLAR UYGULANMIYOR
Filistin ile ilgili ilk kararını 1947'de veren Birleşmiş Milletler, Filistin toprakları üzerinde iki ayrı devlet kurulmasını onayladı. Ama bu karar, Arap-İsrail Savaşı nedeni ile uygulanamadı.
Ülkesinden sürgün edilen Filistinlilerin topraklara geri dönmesine yönelik bir karar daha alındı. Fakat bu karar da hiçbir zaman hayata geçmedi.
BM; 1967'de İsrail'in Filistin topraklarından çıkmasını istedi. Bu da mümkün olmadı.
Gazze'deki katliama yönelik harekete geçmeyen BM'nin 193 üyesi bulunuyor fakat 5 daimi üye (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) ülkeden biri itiraz edince, bağlayıcı karar çıkamıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019'da BM kürsüsünden yaptığı konuşmada, "Birlemiş Milletler'in İsrail ile almış olduğu bunca karar var, bu kararlar uygulamaya geçiyor mu, hayır geçmiyor. Peki o zaman Birlemiş Milletler ne işe yarıyor. Bu çatının altında bizler, aldığımız kararlarla tesirli olamıyorsak adalet nerede temerküz edecek? İşte sıkıntımız burada" sözleriyle BM'nin işlevsizliğine dikkat çekmişti.
YA SAVAŞ YA BARIŞ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Katar'da açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, "Gazze'deki Filistinlilerin yurtlarından sökülerek atılmasına da razı gelmeyeceğiz. Bu sadece Filistinlilere yapılan bir zulüm değil aynı zamanda Mısır'ın, Ürdün'ün, Beyrut'un istikrarsızlaştırılmasını da sağlayacak olan bir gelişme olacaktır" dedi. "İsrail, senelerdir kınamalara kulak tıkamaya, bildiğini okumaya devam ediyor. Artık somut adımlar için harekete geçme zamanıdır" diyen Fidan, Türkiye'nin ciddi bir diplomasi trafiği yürüttüğünü dile getirdi. Hakan Fidan, "Bölgemiz tam manasıyla dönüm noktasındadır. Ya daha büyük savaşa ya daha büyük bir barışa gideceğiz'' şeklinde konuştu.
REHİNE AÇIKLAMASI
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani ise "yakında" rehinelerin serbest bırakılması konusunda adımlar umduğunu dile getirdi. El Sani, aynı zamanda Gazze'de barışçıl bir çözüme ulaşabilmek için iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini belirtti.