Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 7 aydır muhaliflere uyguladığı şiddetin kınanması için Fransa, Almanya, İngiltere ve Portekiz tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirilen kınama kararı dün sabah, daimi üyeler Rusya ve Çin tarafından veto edildi. 15 üyeden dokuzunun kınama yönünde oy kullandığı oturumda, Güney Afrika, Hindistan, Brezilya ve Lübnan çekimser kaldı. Mart ortasından beri 2 bin 700 kişinin öldüğü Suriye'ye karşı tasarının geçmesi için çok sayıda değişiklik yapan Avrupalı ülkeler yine de vetolara engel olamadı. Tasarı Esad'a şiddetin bitmesi için bir ay tanıyor ve ölümlerin durmaması durumunda ilave tedbirler alınabileceğini belirtiyordu. Rusya'nın önerdiği ve muhaliflerin yaptığı saldırıların da kınandığı alternatif tasarının ise tüm Avrupalı üye ülkelerin itirazı üzerine konseye bile getirilmeyeceği bildirildi. Oylama sonrası demeç veren Esad'ın yardımcılarından Buttaina Şaban, "Bu tarihi bir gün. Tüm Suriyeliler, bazı dünya güçlerinin ülkelerinin boyunduruk altına girmesine karşı olduğunu gördü" şeklinde konuştu. Konsey toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, olası yaptırımların Libya'daki NATO operasyonu gibi askeri bir müdahaleye yol açmasını asla istemediklerini vurguladı. Çin'in BM'deki daimi temsilcisi Li Baodong ise, oylamadan sonra yaptığı konuşmada, tasarının, ülkedeki durumun yumuşamasına yardımcı olmayacağını, bu nedenle ülkesinin ret oyu kullandığını söyledi. Öte yandan Suriye resmi ajansı SANA dün verdiği haberde yerel seçimlerin 12 Aralık'ta yapılacağını bildirdi.
ÇİN VE RUSYA'DAN VETO
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Esad yönetimini kınamak için 4 Avrupa ülkesi tarafından hazırlanan tasarı, 9 ülkenin onayına karşı daimi üyeler Rusya ve Çin'in vetosuyla karşılaştı. 4 ülke de tasarıya çekimser kaldı.
'Veto şiddeti körükleyecek'
HAFTA
sonunda İstanbul'da gerçekleşen toplantıda birleşme kararı alan muhaliflerin kurduğu Ulusal Konsey Başkanı Burhan Galyun veto sonrası yaptığı açıklamada, "Esad'a destek vermek Suriyelilerin barışçıl yollarla rejimi devirme isteğine vurulmuş bir darbedir. Veto eden ülkeler şiddeti körükleyecek" dedi. Vetoya en sert tepki ABD'nin BM temsilcisi Susan Rice'tan geldi. Rice Rusya ve Çin'in açıklamalarını "Suriyelilerin yanında durmaktansa Suriye rejimine silah satmayı tercih edenlerin kandırmacası" olarak niteledi. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "BM Güvenlik Konseyi sorumluluklarını yerine getiremedi" derken Fransız mevkidaşı Alain Juppe, "Hem Suriyeliler hem de BM Güvenlik Konseyi için üzücü bir gün" şeklinde konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, "Rusya ve Çin'in Suriye halkı yerine bu acımasız rejimin yanında yer alması hatalı ve üzücü" diye konuştu.