Norveç'te aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in 22 Temmuz'da 76 kişiyi öldürdüğü çifte katliamın üzerinden daha bir hafta geçmesine rağmen, Avrupa ülkelerinde önemli siyasi değişikliler baş gösteriyor. Göçmen ve İslam karşıtı söylemleri yayan siyasi oluşumlara baskılar artarken, Avrupa ülkeleri yeni bir terör algısı konusunda ortak zemin arayışına girdi. Bu doğrultuda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Norveçli yetkililerinde katılımıyla Avrupa genelindeki radikalleşmeyi görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen toplantıda şimdiye kadar aşırı milliyetçi tehditleri dikkate almayarak internette sadece El Kaide içerikli yazışmaları takip eden AB polis teşkilatı Europol'ün aşırı sağ başta olmak üzere diğer terör tehditlerini de takibine alması konusunda uzlaşıldı. Toplantı sonrasında "Oslo saldırıları bir kez daha terörün dini ve inancı olmadığını gösterdi. Herhangi bir terör örgütüyle açık bağlantısı olmadan mesela internet üzerinden kendi kendine radikalleşmeyi temsil eden 'yalnız kurt terörizmine' daha fazla dikkat edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır" tespiti yapıldı.
AVRUPA'DA GÜBRE ALARMI
Breivik'in bombalı saldırısında suni gübre içeren kimyasal maddeler kullanması sonrasında Avrupa'da "gübre" alarmı verildi. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 18 yaşındaki bir genç, 10 kilo suni gübre sipariş etmesinin ardından tutuklandı. Aynı şekilde Polonya'nın başkenti Varşova'da da bomba yapımında kullanılan ve amonyum nitrat gibi tehlikeli bileşik içeren kimyasal madde sipariş eden 20 yaşında bir genç gözaltına alındı. Tutuklamaların Norveç'deki olayla bir bağlantılarının olmadığı bildirildi. Terör alarmına geçen Avrupa'daki siyasilerden de hızla yükselen radikal milliyetçilik hakkında itiraflar gelmeye devam ediyor. İngiltere'yi ziyaret eden Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, "Polonya'da da Anders Behring Breivik gibi düşünenler var. Bazı siyasi partiler teröristi onaylıyor" dedi. Bakan, Breivik'in patlayıcı yapımında kullandığı bazı kimyasalları Polonya'dan temin etmiş olmasının, terörle mücadelede Avrupa genelinde işbirliğinin ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini de vurguladı.
MANİFESTOYA ÖVGÜ
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de Norveç'tekine benzer saldırıların Almanya'da da gerçekleşebileceği uyarısında bulundu. Aynı doğrultuda bir açıklama, AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström'den geldi. Malmström, uygun siyasi ortam nedeniyle "Avrupa'daki her türlü sorun için İslam'ı ve göçmenleri suçlamanın normal hale geldiği" uyarısında bulundu. İtalya'da göçmen karşıtı Kuzey Birliği (Lega Nord) partisinden Avrupa Parlamentosu üyesi Mario Borghezio, Breivik'in şiddete yönelmesi hariç bin 500 sayfalık manifestosunda yansıttığı fikirlerini "iyi ve hatta fevkalade" bulduğunu söyledi. Borghezio'nun hakkında, bu sözleri nedeniyle Milano Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlattığı bildirildi. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe üyesi Jacques Coutela'da bloğunda Breivik için "ikon" ifadesini kullandı. Daha sonra ise ifadelerini değiştirip katliamı kınadığını açıkladı ancak ihraç edilmekten kurtulamadı.
İLK SÖZÜ 'ŞİMDİ BİTTİM' OLDU
76 kişinin katili Breivik, bugün yeniden sorgulanacak. Caninin iddianamesinin 2012'den önce hazırlanamayacağını belirten polis, bugünkü sorguda yeni bir tehdidin olup olmadığını araştıracak. Polis sözcüsü, "Breivik'in başka örgütlerle bağının olup olmadığı ve yeni bir saldırı tehdidine bakacağız. Breivik katliamları tek başına yaptığını söyledi. Ancak bu katliamdan esinlenerek yeni caniliklerin gerçekleşme ihtimali var" dedi. Bu arada Breivik'in tutuklanma anının detayları da ortaya çıktı. Breivik'in adaya gelen polislere hiç direnmeden silahlarını uzağa atıp ellerini kaldırarak teslim olduğu belirtildi. Yakalandığında ilk sözleri ise ''Şimdi bittim'' oldu. Katliamlar sonrasında intihar etmeyen Breivik, tutuklandıktan sonra da bir laf ebesine dönüştü. Breivik'in tutuklanmasından itibaren polislere sürekli ideolojik açıklamalar yaptığı kaydedildi.
'ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
Saldırıların her yönüyle inceleneceğini belirten Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de, "22 Temmuz Komisyonu" adı altında bağımsız bir soruşturma ekibinin kurulacağını açıkladı. "Norveç hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Ama demokrasiden ödün vermeyeceğiz" diyen Başbakan, saldırıları önleme konusunda ağır eleştirilere hedef olan güvenlik birimlerinin de yeniden şekillendirileceğini kaydetti.
ZANLI, NAZİ KAMPINDA
Çifte saldırıyla 76 kişiyi öldüren Breivik, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi toplama kampı olarak inşa edilen ve şu anda hapishane olarak kullanılan binaya hapsedildi. 22 Ağustos'a kadar burada kalacak olan Breivik'in odası da katliamı gerçekleştirdiği Utoya adasını görüyor. Hapishanede televizyon, radyo, gazete gibi imkanları kullanmasına izin verilmeyen katili yalnızca doktoru, avukatı ve rahip ziyaret edebiliyor. Breivik daha sonra farklı bir hapishaneye nakledilecek.
DIŞ HABERLER