Çin ve Japonya arasındaki adalar krizi giderek derinleşiyor. Bugün Çin'de ülke çapında Japon karşıtı gösteriler yapılırken Pekin'de Japon elçiliğine girmek isteyen göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Protestocular Japon arabalarını ters çevirirken yaktıkları Japon bayraklarını elçiliğe atmaya çalıştı. Tokyo ise, Güney Çin Denizi'ndeki takım adalar için "Çinliler ne derlerse desinler bizim açımızdan onların hiçbir hakkı yok" açıklamasında bulundu.
Japonya Büyükelçiliği Müsteşarı Keisuke Yamanaka, Japonya'nın "Senkaku", Çin'in ise "Diaoyu" ismini verdiği ve iki ülke arasında tansiyonu iyice yükselten takım adalarla ilgilisoruları yanıtladı.
Japonya'nın 1885 yılından itibaren adalarla ilgili araştırmalar yaptığını, incelemeler sonucunda adaların yerleşim alanı olmadığının anlaşıldığını ifade eden Yamanaka, "Adaların tarih boyunca Çin devletinin egemenliğine girmediği de ortaya çıktı" iddiasında bulundu.
Yamanaka şöyle konuştu:"Antlaşma döneminde Çin'den herhangi bir itiraz gelmedi, demek ki Çin, o adaları Japonya'nın toprakları olarak kabul etmiş oluyor. Ama 1970'in sonlarına doğru bu adalarda petrol ve benzeri doğal kaynaklar bulundu. Bu tarihten itibaren hem Çin hem de Tayvan adalar üzerinde hak iddiaa etmeye başladı. Bugün fiilen adaları Japonya elinde tutuyor. Onlar ne derlerse desinler bizim açımızdan hiçbir hakları yok."
Japon hükümetinin beş adadan üçünü 26 milyon dolara satın almak istemesinin hatırlatılması üzerine Yamanaka, uzun dönemden beri adaların mülkiyetinin özel kişilere ait olduğunu, Japon hükümetinin de adaları daha iyi denetleyebilmek için satın alma yolunu seçtiğini kaydetti.
"Bu Japonya'nın iç meselesidir" diyen Yamanaka, Japonya'da devletin özel kişilerden mülkiyet satın alabildiğini, adalardaki özel mülkiyetin de hükümete geçtiğini ifade etti. Uluslararası müdahaleyi gerektirecek bir durumun şu aşamada söz konusu olmadığına değinen Yamanaka, ABD'nin soruna dahil olmadığını belirtti.
Yamanaka, "Özellikle San Francisco Barış Antlaşması'nda ABD, Senkaku adasının yönetimini bir süreliğine alıyor ama daha sonra iade ediyor. Dolayısıyla Amerika adaların Japonya'ya ait olduğunu kabul etmiş ve son gelişmelerle ilgili konumunu da aynı şekilde devam ettiriyor.'Biz bu tartışmalarda yer almıyoruz' diyorlar" ifadesini kullandı.
İki ülke arasında askeri gerginliğin olmadığını vurgulayan Yamanaka, "Şu anda savaş durumu söz konusu değil. Japonya bu meseleyi soğukkanlı, barışçıl, diplomatik yollarla çözme kararındadır. Çin ile ikili ilişkilerimiz önemli, barışçıl yollarla çözüleceğine inanıyoruz" dedi. Senkaku adaları, Japonya'nın 370 km güneybatısında, Çin ana karasının 350 km doğusunda, Tayvan'ın ise 170 km kuzeydoğusunda bulunuyor.