Avrupa'da Rusya-Ukrayna Savaşı ile istikrarsızlığın arttığı bir dönemde göreve başlayan Almanya'nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, Kiev'e Leopard 2 tankları gibi ağır silahların gönderilmesi ve "yetersiz" durumdaki Alman silahlı kuvvetlerini modernize etme baskılarıyla karşı karşıya bulunuyor.
Ülkede 2013'ten sonra bu göreve getirilen ilk erkek savunma bakanı Pistorius, 19 Ocak'ta Federal Mecliste yemin ederek görevine başladı. Pistorius, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sürerken Ukrayna'ya Leopard 2 tankı gibi daha fazla ağır silah gönderilmesi için Berlin yönetimine yönelik çağrıların arttığı bir dönemde göreve geldi.
YENİ BAKANI ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Almanya, Rusya ile savaş halindeki Ukrayna'dan ve Polonya gibi bazı NATO müttefiklerinden, Rusya'ya karşı savunması için Kiev'e Alman yapımı Leopard 2 tankları tedarik edilmesine izin vermesi için yoğun baskı altına girdi. Alman hükümeti, bugüne kadar tankları tedarik etmekten veya diğer NATO ülkelerinin bunu yapmasına izin vermekten kaçındı.
Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük harp olan Rusya-Ukrayna Savaşı karşısında kapasitesi yetersiz silahlı kuvvetlerin yenilenmesi yönündeki baskı artarken Pistorius'u zor bir dönem bekliyor.
62 yaşındaki Boris Pistorius, savunma bakanı olacağının duyurulmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, beklentileri karşılamaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Savunma bakanı olarak gelecekte kendisini büyük görevlerin beklediğini belirten Pistorius, "Önümüzdeki dönemde Alman ordusunu güçlendirmek istiyorum." dedi.
YAKIN KOORDİNASYON SÖZÜ VERDİ
Pistorius, savunma bakanlığı görevini üstenmenin bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak Alman ordusunun Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ortaya çıkan yeni duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtti. Pistorius, göreve başladığı gün Leopard tanklarının Ukrayna'ya teslimi konusunda düşük bir profil çizmesi dikkati çekmişti.
ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile Berlin'de yaptığı ilk görüşmede ABD ile yakın koordinasyon içinde olma sözü veren Pistorius, NATO'nun "istikrarlı, destekleyici bir ittifak" olduğunu ve "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sırasında tepki verme ve harekete geçme yeteneğine sahip olduğunu gösterdiğini ve bunu yapmaya devam edeceğini" söylemişti. Pistorius, Almanya ve ABD'nin yaklaşımlarında ve Kiev'e silah sevkiyatı konusunda "omuz omuza" durduğunu vurgulayarak Ukrayna'ya "özgürlük, toprak bağımsızlığı ve egemenlik mücadelesinde" daha fazla destek sözü vermişti.
"YAKINDA BİR ÇÖZÜME ULAŞABİLİRİZ"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Almanya'ya Ukrayna'ya olan desteği için teşekkür ederek tanklar konusunda yaptığı açıklamada, "Müttefikler arasındaki istişareler devam edecek. Yakında bir çözüme ulaşacağımızdan eminim" dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Almanya'nın Ukrayna'ya en fazla askeri, finansal ve insani yardım gönderen ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, "Almanya'dan gelen silahlar Ukrayna'da her gün hayat kurtarıyor" dedi. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni saldırılar planladığını belirterek, kalıcı barışın Rusya'nın savaş alanında kazanmasını engelleyerek sağlanabileceğini söyledi.
"DAHA AĞIR VE GELİŞMİŞ SİLAHLAR VERİLMELİ"
Stoltenberg, Alman Bakan Pistorius ile tank konusunu da görüştüğünü belirterek, "Savaşın bu önemli anında Ukrayna'ya daha ağır ve daha gelişmiş sistemler sağlamalıyız ve bunu daha hızlı yapmalıyız. Bakan Pistorius ile muharebe tankları konusunda görüşmeyi memnuniyetle karşıladım ve müttefikler arasındaki istişareler devam edecek. Yakında bir çözüme ulaşacağımızdan eminim" ifadelerini kullandı.