Abdülfettah es-Sisi'nin 2013'te darbe yaparak iktidara gelmesiyle maslahatgüzar seviyesine inen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son dönemde karşılıklı olumlu sinyaller geliyor. Mısır'ın Yunanistan ile yaptığı deniz sınırları anlaşmasında Türkiye'nin kıta sahanlığını göz önü alarak hassas davranmasının ardından Ankara'dan da en üst düzeyden isimler Mısır'la ilişkilerin düzelmesine yönelik olumlu mesajlar verdi ve Doğu Akdeniz'de Mısır'la anlaşma yapılabileceğini ifade etti.
Son olarak Sisi'nin Mısır medyasına, Türk yetkililer ve Türkiye hakkında olumsuz ve saldırgan bütün yayınların sonlandırılması talimatı vermesinin, iki ülke ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini gösterdiği belirtiliyor.
Sisi darbesinden sonra ilişkiler büyük krizler yaşadı. Bu krizlerin hâlâ büyük ölçüde devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle Doğu Akdeniz krizinden sonra Mısır, Yunanistan ile Rum kesimin yanında yer aldı. Türkiye'nin Libya politikasına karşı çıktı.
Ancak bu krizlere rağmen Türkiye ve Mısır'ın ilişkilerde normalleşmesi gereği ortaya çıktı. Doğu Akdeniz genelinde yeni bir jeopolitik denge oluşuyor. Bu bölgenin önümüzdeki dönemde önemli bir enerji koridoru olma durumu da var.
Bu denklemde Mısır'ın hem stratejik hem ekonomik hem de siyasi önemini artıyor. Mısır'la her konuda anlaşamasak da bazı konularda uzlaşabiliriz. Türkiye ve Mısır, Akdeniz'in iki önemli ülkesi. Her iki ülkenin de bir birbirine ihtiyacı var. İki ülke de son dönemde kriz yerine normalleşmeyi istiyor. Bu yönde de mesajlar veriliyor.
İLİŞKİLERİ CANLANDIRMA POLİTİKASI
Mısır buna karşılık Yunanistan tezinin aksine Türkiye'nin kıta sahanlığını kabul eden bir politika ortaya koydu. İki ülke arasında sorunlar var ama taraflar, birbirlerine karşı suçlayıcı sert bir dil kullanmaktan vazgeçti.
Daha çok işbirliğine yönelik yumuşak mesajlar vermeye çalışıyorlar. Şu anda bu mesajlar iyimser olmamız için önemli veriler ancak iki ülke arasında derin ve çözülmeyi bekleyen sorunlar da var. Belki iki ülke büyük sorunları bir anda çözmek yerine zamana yayıp bir yandan da ilişkileri canlandırma yönünde bir politika izleyebilir.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre: Türkiye, Mısır'la ilişkilerini normalleştirerek, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Akdeniz'de kendisine karşı yeni ittifak girişimlerini ayrıca da engellemiş olacak. İyi ilişkiler kurulması, olumlu adımlar atılması iki ülkenin de yararına.
YUNANİSTAN PANİĞE KAPILDI
Türkiye'nin Mısır ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi için müzakerelerin başlayabileceğini açıklaması, Yunanistan'ı harekete geçirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yi telefonla aradı.