Suriye'nin
Dostları grubu Suriye'deki iç savaşı bitirmek için yürütülen diplomasi çabaları çerçevesinde dün İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı. "Londra 11" adı verilen toplantıda Türkiye, ABD, Fransa, Mısır, Almanya, İtalya, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere dışişleri bakanlarının yanı sıra Suriye Ulusal Koalisyonu yetkilileri de hazır bulundu.
'GARANTİ VERİLİRSE'
23 Kasım'da Cenevre'de yapılması beklenen barış görüşmeleri için "ön hazırlık" niteliği taşıyan ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nu, Cenevre'ye katılmaya ikna etmeyi amaçlayan toplantıdan sonra 18 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre Konferansı'na katılmak için bazı çekincelerinin giderilmesini beklediğini söyledi. Davutoğlu, "Muhaliflerin haklı kaygılarını giderecek çabaları sürdüreceğiz. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerin garanti vermesi durumunda Cenevre'ye geleceklerini söylediler" dedi. Suriye Ulusal Koalisyonu ise Cenevre Konferansı'na katılıp katılmayacaklarını 10 gün içinde açıklayacaklarını duyurdu. Ancak muhalifler koalisyon içindeki en güçlü grup olan Suriye Ulusal Konseyi, Cenevre'ye gitmeyeceklerini açıkladı. Esad ise önceki gün , "2014 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmama engel yok" demişti.
GEÇİŞ HÜKÜMETİNDE ESAD VE YAKINLARI OLMAMALI
Londra 11 toplantısından çıkan sonuç bildirgesinin önemli maddeleri şöyle:
Geçiş hükümeti kurulmasını, Suriye'nin Dostları grubunu oluşturan Londra 11 ülkeleri destekliyor.
Londra 11 üyelerinin ortak fikri geçiş hükümeti kurulduğunda, eli kanlı Beşar Esad ve yakınlarının ülke yönetiminde hiçbir etkisi olmaması yönündedir.
Esad rejimi, Suriye'de artan şiddetten sorumludur ve geçiş hükümetinin kurulmasını engellemektedir.
Suriye Ulusal Koalisyonu'na İkinci Cenevre Konferansı'na katılması çağrısında bulunuyoruz.
Özellikle Muzamiye, Humus, Halep ve Haseki'deki binlerce sivile ihtiyaç duydukları insani yardım bir an önce ulaştırılmalıdır.
Mültecilere kapısını açan ülkeleri ve uluslararası toplumun çabalarını desteklemeye devam edeceğiz.
Irak ve Şam İslam Devleti (ISIL) ve El Nursa gibi radikal grupların yayılması konusundaki endişeyi paylaşıyoruz.
Konferans iki temel amacı yerine getirmeli: a) Tam yetkili geçici hükümetin kurulması. b) Partilerin demokrasiye geçiş adımlarını ve prensiplerini benimsemesi n- Suriye rejimi ve Suriye Ulusal Koalisyonu, Cenevre Konferansı öncesinde, siyasi geçişi öngören Cenevre Bildirisi'ni kabul ettiğini kamuoyuna açıklamalı. n2'nci Cenevre toplantısında yer alan ülkeler, politik geçişe tam bir bağlılık göstermeli.
Müzakereler, Suriye rejiminden ve muhalif gruplar arasında sadece birer temsilci heyet ile gerçekleştirilecek.
'ANKARA METİNDEN MEMNUN'
Londra 11 toplantısı sonrası yayımlanan karar metninde Türkiye'nin bugüne kadar dillendirdiği "Eli kana bulaşmamışlardan" oluşan ve 'tam yetki'lere sahip olacak icrai bir geçiş hükümeti kurulmasına yer verildi. Dışişleri kaynakları, metnin Türkiye'nin istek ve görüşlerini tamamen yansıttığını vurguladı. Yetkililer, "Rejimin masaya oturması bu sürecin ön kabulü manasını taşır" değerlendirmesi yaptı.