KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN YİNE "TÜRKİYE" DEDİLER
AB göçmen kriziyle boğuşuyor. Kendi imkanlarıyla sığınmacı meselesine çözüm bulamayan Avrupa Birliği, krizden çıkış için yine Türkiye'ye ihtiyaç duydu. Avrupa'da iktidarları sarsan sığınmacı krizinde Türkiye ile 2016'da yapılan anlaşmanın önemi bir kez daha itiraf edildi.
BRÜKSEL'DEKİ ZİRVEDE TÜRKİYE VURGUSU NEDEN ÖN PLANA ÇIKTI?
AB bir süredir devam eden göç dalgası nedeniyle yine sığınmacı kriziyle karşı karşıya kaldı. Brüksel'de zirve yapıldı. Zirvede çıkan ortaya çıkan sonuç gösterdi ki, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var. Bunu liderler de itiraf etti.
2016'DA TAAHHÜT EDİLEN 3 MİLYAR EURO NE OLDU?
Suriyeli mülteciler Avrupa kapılarına dayandığında 2015 yazıydı ve Avrupa ciddi bir krizle sarsılmıştı. Sonrasında Türkiye'den yardım istediler. Ankara'nın sunduğu tüm şartları kabul ettiler. Türkiye o dönemde kaçak geçişin önünü kesti. Bunun karşılığında Suriyeliler için 3 milyar Euro ödenecekti, vize muafiyeti sağlanacaktı ve yeni fasıllar açılacaktı. AB bu taahhütlerini yerine getirmedi. Türkiye ise yükümlülüklerine sonuna kadar uydu. AB bu son krizden çıkmak için 3 milyar Euro'luk yardımın ikinci diliminin ödenmesini kararlaştırdı.
BRÜKSEL'DE TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Almanya Başbakanı Merkel zirvede Türkiye vurgusu yaptı, krize çözüm olarak Türkiye ile devam eden anlaşmayı örnek gösterdi. Türkiye'nin rol model olması gerektiğine dikkat çekildi. Bulgaristan Başbakanı Borisov da Türkiye'nin Suriyeliler ve göçmen politikasında tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurguladı.
AVRUPA'DA AŞIRI SAĞ İKTİDARLARIN TUTUMU
İtalya kapıları kapattı, Malta da sığınmacıları almadı. İspanya'da sağ iktidardan sonra göreve gelen solcular, ortada kalan 600'den fazla sığınmacıyı kabul etti. Macaristan'da da benzer durum var. AB üyesi ülkelerin tek başlarına göçmenlere yönelik tedbirler alması ise siyasi krizlere yol açtı.
ALMANYA'DA GÖÇMEN KRİZİ SİYASİ KRİZE DÖNÜŞTÜ
Almanya'da 6 ayda ancak kurulabilen koalisyon hükümeti 3. ayındayken göçmen krizi nedeniyle sarsıldı. Merkel göçmen sorununa AB çatısı altında çözüm ararken, koalisyon ortakları tek taraflı önlem alınmasından yana tavır koydu. Bu durum siyasi krize dönüşerek koalisyonun geleceğini tartışılır hale getirdi.
AB KRİZE ÇÖZÜM ARARKEN YENİ FACİA HABERLERİ GELDİ
Brüksel'de AB liderleri göçmen sorununa çözüm ararken, Libya açıklarında 100 kişilik tekne battı, en az 100 göçmenin hayatından endişe ediliyor. AB bu duruma acil çözüm bulamazsa Akdeniz'de birkaç yıl önce sürekli yaşanan faciaların yeniden artma ihtimali yüksek. BM de bu konuda endişeli.
AB ŞİMDİ NE YAPACAK?
AB krize çözüm için Türkiye ile ortaklığı daha da sağlamlaştırmak istiyor. Bunun için Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını bir kez daha itiraf ettiler. Çünkü 28 ülke göçmen krizi çözemezken, Türkiye tek başına bu durumu bir problem olmaktan çıkarma kabiliyetine sahip. Bir de AB kendi içerisinde ortak mekanizmalar kurarak, sığınmacı başvurularını tek kontrol merkezinden yürütmeyi planlıyor.
GÖÇMEN KRİZİ SADECE AVRUPA'YI DEĞİL ABD'Yİ DE SARSABİLİR
Göçmen meselesi aslında sadece Avrupa için değil ABD için de büyük tehlike. Trump'ın göçmen ailelerin çocuklarına yönelik kafes uygulaması bardağı taşıran son damla gibiydi. Bunun üzerine bir de 7 ülke vatandaşlarına yönelik ABD'ye seyahat yasağının yüksek mahkeme tarafından kabul edilmesi, ABD'nin göçmen politikalarının sert şekilde eleştirilmesine yol açtı. Zaten bir yıldır devam eden sokak protestoları son bir haftada daha da arttı.
GÖÇMEN SORUNU ABD'DE İÇ SAVAŞ ÇIKARABİLİR
Avrupa'da yükselen ırkçılık, ABD'de Trump'ın sert göçmen politikası, ABD'de 5 yıl içerisinde bir iç savaşın çıkmasına yol açabilir tehlikesini beraberinde getiriyor. ABD'de yapılan bir ankete göre, seçmenlerin 3'te 1'i 'gelecek 5 yılda ülkede ikinci bir iç savaş yaşanacağını' düşünüyor. Bugün yaşanan sürecin tek sorumlusu Batı'nın bizzat kendisi. Çünkü Batı yıllardır Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren, Müslüman coğrafyadaki emperyalist katliam politikaları ve bu hedef doğrultusunda teröre verilen destekten geri adım atmadı hala da bu kanlı politikaları uygulamaya devam ediyor. Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Libya, Arakan, Afganistan ve daha bir çok ülkede iç savaşlar, işgaller, katliamlar, sömürgeler bunların hepsi Batı'nın eseri.