Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı duran Almanya seçim kampanyasına karşılık, Türkiye'nin stratejik rolünün ve AB ile ilişkilerinin önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. AB dönem başkanı Estonya'nın başkenti Tallin'de dün AB Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin ekonomisi hızla ilerleyen kilit bir ülke olduğuna vurgu yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye'nin çok zor bir süreçten geçtiğinin gözardı edilmemesi ve AB'den uzaklaştırılmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye çok büyük ve hepimiz için stratejik olarak çok önemli bir ülke" dedi. Johnson, Türkiye'nin doğru yolda ilerlemesi için çaba sarf etmek gerektiğini bildirdi.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, "Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde güçleniyor. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yönünde büyük bir iradesi var" diye konuştu. İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Simon Coveney ise "AB'nin Türkiye'ye yakın durması önemli" dedi.
'AVRUPA RADİKALLEŞMEYE DESTEK VERİYOR'
Tallin'deki toplantıya katılan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB toplantısında "Türkiye ile müzakereler askıya alınsın ya da kesilsin" şeklindeki açıklamaların bile esasında radikalleşmeye verilmiş en büyük destek olduğunu dile getirdiğini söyledi. Türkiye'nin Tallin Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenleyen Çelik, "AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu vurgulayan Çelik, "Bu hedef korunmaktadır. Türkiye gibi bir ülke, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan, laik, demokratik bir siyasal rejime sahip bir ülke ile iş birliği yapmazsanız radikalleşmeye karşı bu mücadeleyi nasıl vereceksiniz?" dedi.
'AVRUPA ÇOK HATALAR YAPTI'
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, yurt dışına gerçekleştirdiği ilk ziyareti olan Atina'da AB'yi eleştiri yağmuruna tuttu. Macron, arkasında Akropol tapınağının bulunduğu podyumda yaptığı konuşmasında "Avrupa son zamanlarda çok yalanlar söyledi. Çok hatalar işledi. Bunun bedelini Yunanistan gibi ekonomik açıdan zayıf ülkelerin halkları ödedi. Avrupa işlediği bu hatalarla Avrupa'yı Avrupa kılan toplumsal dokunun, kültürünün kaybolmasına neden oldu" dedi.
AB'NİN GÜNDEMİNDE MYANMAR YOK
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Estonya'daki AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın gündeminde Myanmar konusunun bulunmadığını açıkladı. Mogherini gazetecilere, "toplantı gündeminde olmayan konular hakkında konuşmak istemediğini" belirterek konuyu geçiştirdi.