12 Aralık tarihinde Vuhan'da ortaya çıkan ve kısa sürede önce tüm Çin'i daha sonra da dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünün ardından bir hastalık daha boy göstermeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahatsızlığın önüne geçmek için harekete geçerken, virüsün çıkış yeri Etiyopya'dan ölüm haberleri son dakika olarak gelmeye devam ediyor. DSÖ tarafından salgına neden olma potansiyeli olan yeni bir bilinmeyen patojeni tanımlamak için kullanılan bir kavram olan bilim adamları, sürekli olarak açıklamaya uyan hastalıkları arıyorlar. Etiyopya'da köylüler bir bir hayatını kaybederken, doktorların tedavi çalışmaları sonuç bulmuyor. İşte son dakika haberinin ayrıntıları…
Dünyanın geri kalanı koronavirüs ile meşgulken, gizemli ve korkunç bir hastalık, doktorların uyguladığı tedavinin etkisiz kalması nedeniyle her yaştan Etiyopyalıyı öldürüyor.
İşte son dakika haberinin ayrıntıları;
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgına neden olma potansiyeli olan yeni bir bilinmeyen patojeni tanımlamak için kullanılan bir kavram olan bilim adamları, sürekli olarak açıklamaya uyan hastalıkları arıyorlar.
Etiyopya'da köylüler, süregelen gizemli ve ölümcül bir hastalık nedeniyle bir bir yaşamını yitirirken, bu salgının korkunç "Hastalık X" olabileceği iddia edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2018'de yaptığı açıklamayla kulağa korkutucu gelen 'Hastalık X'i öncelikli hastalık listesine eklediğini duyurmuştu. Bazıları koronavirüsün Hastalık X olduğuna inansa da asıl cevap Doğu Afrika'da olabilir.
Keşfedilmiş değil varsayımsal bir tehdit olan 'Hastalık X' konusunda açıklama yapan DSÖ danışmanlarından John-Arne Rottingen "Tarih bize bir sonraki büyük salgının büyük olasılıkla daha önce görmediğimiz bir şey olacağını söylüyor" demişti.
DSÖ gizemli 'Hastalık X'i gelecekte küresel bir salgın oluşturabilecek hastalık ve patojenler listesine eklemişti.
Kurumun üç yıl aradan sonra ilk kez yayımladığı listede bir salgın başlatma kapasitesi olan ancak sınırlı tedavi imkânı bulunan, bu nedenle de toplum açısından yüksek risk oluşturan hastalıklar yer almıştı.
Bunlar arasında kamuoyunun isimlerini yakından tanıdığı Ebola ve Marburg virüsü hastalıkları, Zika virüsü, Lassa Ateşi hastalığı, Nipah ve Henipavirüs,Rif Vadisi Ateşi (RVF) ve MERS-SARS virüsleri bulunuyordu.
Bu hastalıkların hepsi son yıllarda salgın düzeyinde yaşandı ve ciddi bir tehdit olarak değerlendirildi.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, insanların gözlerinin ağzının ve anüsünden kan gelmesine neden oluyor.
Gayri resmi olarak "kanayan göz ateşi" olarak adlandırılan korkunç hastalık, vebadan daha yüksek bir ölüm oranına sahip.
2018 yılında, Sudan ve Uganda'da onlarca kişi Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'ne yakalanmış ve bunlardan en az dört tanesi hayatını kaybetmişti.
Şimdiyse komşu ülke Etiyopya'da insanlar benzer belirtiler gösteriyor. İngiliz Guardian gazetesi, 23 yaşındaki hastanın gözlerinin sarıya döndüğü, ağzından, burnundan ve gözlerinden kan geldiğini aktardı. Hastanın yüksek ateş nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.