ABD'Lİ GAZİ BİR AY ALIKONULDU
2013 yılında 85 yaşındaki ABD'li Kore gazisi Merrill Newman Kuzey Kore'de bir ay alıkonuldu. Ülkeden ayrılmak üzereyken tutuklanan Newman "casusluk ve hükümeti devirmeye teşebbüs faaliyetlerinin beyni" olmakla suçlandı. "Pişmanlığını ifade ettikten" ve "Kuzey Kore hükümeti ve Kore halkına karşı işlediği uzun bir suç listesini" kabul ettikten sonra serbest bırakıldı.
ABD BAŞKANI'NIN GÖRÜŞMESİNDEN SONRA SERBEST BIRAKILDILAR
Gazeteciler Euna Lee ve Laura Ling 2009'da mülteciler üzerine bir haber yapmak için ülkeye girdikten kısa süre sonra tutuklandı. İkili 2 ay sonra "ülkeye yasa dışı girme" ve "düşmanca faaliyetler" suçlamalarıyla 12 yıl ağır iş cezasına çarptırıldı. İki ay sonra ABD eski başkanı Bill Clinton'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong II ile Pyongyang'da yaptığı görüşmeden sonra iki gazeteci serbest kaldı.
TELEVİZYON KANALLARI
Kuzey Kore'de devletin, kısacası ülkenin lideri Kim Jong-Un'un sözcülüğünü, propagandasını yapan sadece devlet kanalları serbest. Ülkedeki televizyonlar da sadece devlet kanallarının frekansını çekecek şekilde üretiliyor ve yapılan programlar da bir parti bülteni tadında. Güney Kore kanallarını izledikleri gerekçesiyle idam edilen insanlar da var.
ARAÇ KULLANIMI
Seyahat özgürlüğü kısıtlı olan bir ülkede araç sayısının da ne kadar olacağını az çok kestirebiliyor insan. Başkent Pyongyang dışında, ülkedeki diğer şehirlerde askeri araçlar ve kamyonlar dışında çok az şahsi araç görebiliyorsunuz. Halk genel olarak şehir içi ulaşımda bisiklet kullanmayı tercih ediyor.
SİYASAL FAALİYETLER
Ülkede şu anda tek başına iktidarlığını sürdüren Kore İşçi Partisi dışında bir başka siyasi oluşum veya örgütlenmeye gidilmesi yasak. Oldu da böyle bir girişimde bulunuldu, sonuçları da idama kadar gidecek ağırlıkta.
MÜZİK
Kuzey Kore'de, yapılan parçaların devlet kontrolünde olması ve şarkı sözlerinin de ülkedeki rejimi övmesi isteniyordu. Yakın zamana kadar ülkede yabancı müzik dinlemek de yasaktı. Bu konudaki tutumda ise bir kırılma söz konusu.
YURTDIŞINA SEYAHAT HAKKI
Kuzey Kore'de yaşayan biri, Kore İşçi Partisi üyesi değil ya da iyi bir nüfuza veya konuma sahip değilse ülke dışına seyahat etme şansı da yok denecek kadar azdır. Güç bela bir pasaport çıkarttıran bir kişi, seyahat bitiminde pasaportunu yetkililere teslim etmek zorundadır.
SAÇ MODELİ
Kadınların ve erkeklerin saçının teline bile karışılıyor Kuzey Kore'de. Devlet, kadınlar için 18, erkekler içinse 10 farklı saç modeli belirlemiş.
DİNİ ÖZGÜRLÜK
Halkının %70'inin ateist olduğu Kuzey Kore'de sayıca çok olmasa da Protestanlık mezhebinden Hristiyanlar da var. Güney Kore'de hızla yayılan Hristiyanlığa karşın Kuzey Kore bu konudaki katı ve olumsuz tutumuyla dünyadaki Hristiyanların en fazla baskı gördüğü ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almakta.
İNTERNET ERİŞİMİ
Halkın kullanamadığı, sadece devlet yetkililerinin kullanabildiği Kwangmyong adındaki ülke içi ağa bağlantı gerçekleştirilebiliyor. Sebebi ise diğer ülkelerde olan kötü şeyleri görüp halkın onlara karşı olumsuz bir tavır içine girmesi ihtimali.
YABANCI SİGARA İÇMEK YASAK
Yabancı sigara içiminin ülke çıkarlarına ters düşeceği düşünülerek ülkede ithal sigara içimi şu anda yasak. Bununla beraber yerli sigaralara da yüksek oranda zam uygulanıyor.
Geceleri belli bir saatten sonra ülkeye elektrik verilmiyor.