Türkiye, ABD'de yaşayan FETÖ lideri Fetullah Gülen'in geçici tutuklama kararı için gerekli olan tüm belgeleri pazartesi itibariyle ABD Adalet Bakanlığı'na verdi. Ankara, ABD'nin Geri Kabul Anlaşması'ndaki yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi ve bahane bulmaması için hızlıca hareket etti. 1980'de yürürlüğe giren anlaşmanın 10'uncu maddesine göre, imzacı taraflar acil bir durum söz konusu olduğunda resmi iade başvurusu yapılana dek söz konusu şüphelinin 60 güne kadar geçici olarak gözaltına alınmasını ya da tutuklanmasını talep edebiliyor. Geçen hafta salı günü elektronik ortamda Gülen'in iadesi amacıyla ön işlemler başlatılmış ve FETÖ liderinin acil bir şekilde yerinin tespit edilerek alıkonması istenmişti. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Amerikan tarafı bunun için anlaşmadaki "aciliyet" şartını gösteren ek delilleler istedi. Dün itibariyle gereken ek belgeler de ABD Adalet Bakanlığı'na teslim edilerek, Gülen'in gözaltına alınması için son engel de aşıldı. Şu anda Amerikan tarafının belgeler üzerinde gerekli incelemeleri bir an önce yapması ve Türkiye'nin iade dosyasıyla ilgili ikinci bir süreç yürürken Gülen'in alıkonması gerekiyor.
İADE DOSYASI TESLİM EDİLDİ
Cumartesi günü Fetullah Gülen hakkında hazırlanan dört suç dosyası ise ABD Dışişleri Bakanlığı'na teslim edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından tasdik de edilen belgelerin iade sürecini başlatmak için gereken kriterleri taşıyıp taşımadığına bakacak. Eğer taşıdığına kanaat getirilirse dosyalar yine ABD Adalet Bakanlığı'na gönderilerek iade sürecindeki en önemli aşamalardan birisi de tamamlanmış olacak. Darbe girişimi öncesi hazırlanan dosyalarda İstanbul'dan iki, Bursa ve Ankara'daki mahkemelerden de birer tutuklama kararı bulunuyor. Dosyalarda Gülen'in zimmet, nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, özel hayatın gizliliğini ihlal ve terör örgütü kurmak, yönetmek suçlarından arandığı belirtiliyor. Gülen'in darbe girişimiyle ilgili hazırlanan 5'inci dosya henüz hazırlık aşamasında.
'HÂLÂ İNCELİYORUZ'
ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu Direktörü Elizabeth Trudeau, kendilerine ulaşan belgeleri incelemeye devam ettiklerini fakat içeriğin ne olduğuyla ilgili henüz bir karara varmadıklarını söyledi. Trudeau, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Belgeleri teslim ettik ama ABD'den yanıt alamadık" sözleri hakkında "Bu yoruma cevap vermem. Bu resmi bir süreç. Teknik bir süreç. Dolayısıyla bu sürecin nasıl ilerleyeceğine bir bakalım" dedi.