Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) cuma gecesi uygulamaya kalkıştığı alçak darbe planının yankıları dünyada da sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan FETÖ'cüler tarafından hayata geçirilmeye çalışan darbe planına Türk halkı destan yazarak dur dedi. 202 polis ve vatandaş şehit oldu. Ancak tankların altında can verenler, helikopterlerden açılan ateşlere maruz kalanlar, üzerlerine kurşun yağanları dünya basını hemen unuttu. Dünden itibaren demokrasiye kalkan olan halkı 'çeteci, zorba' gibi göstermeye çalıştılar. Üstelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 'demokrasi için sokaktan ayrılmayın' çağrılarını dikkate alarak meydanları boş bırakmayan sağduyulu halkın, gösterilerine barışçıl şekilde devam etmesine rağmen, manipülatif haberleri yayımlamaya devam ettiler. Darbenin atlatılmasından bu yana herhangi bir yağmalama veya şiddet olayı yaşanmadı. Ancak İngiliz Guardian gazetesinde "Ülke şiddet yanlısı çetelerin sokaklarda Cumhurbaşkanı'nın rızasıyla şiddete başvurduğu bir yola girmiş olabilir" gibi gerçekle alakası olmayan bilgilere yer verildi.
KENDİLERİNE SERBEST
Diğer taraftan aylardır olağanüstü hal uygulayan Avrupa ülkelerinden de sanki Türk halkı demokrasiye sahip çıkmamış gibi açıklamalar gelmeye başladı. Darbeye karşı duran halkı hiçe sayan açıklamalarda, FETÖ'ye yönelik operasyonlar eleştirildi. Hatta terör örgütü üyelerinin gözaltına alınmalarının demokrasiye zarar verebileceği kaydedildi. Darbeye karşı durması gereken AB'nin Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, Türk hükümetine darbe girişiminin ardından anayasal düzene zarar verecek adımlar atılmaması uyarısında bulundu. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının darbe girişimini ele almak üzere Brüksel'de yaptığı toplantıda Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders yargıçların tutuklanmasından ve idam cezasının geri getirilmesinden bahsedilmesinden kaygı duyduklarını belirtti. Reynders bunun "Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinde sorun oluşturacağını" belirtti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de "Türkiye'nin seçilmiş liderliğinin yanında duruyoruz. Ancak Türkiye'ye demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne saygı duyacak standartları koruması çağrısı yapıyoruz" dedi. Öte yandan ABD Sivil Havacılık Kurumu (FAA), Türkiye ile ABD arasında güvenlik endişeleri gerekçesiyle tüm uçuşlara getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı.
DIŞİŞLERİ'NDEN YALAN HABERLERE SERT YANIT
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bazı uluslararası basın organlarında darbecilere yönelik kovuşturmalar hakkında yer alan iddialara sert tepki gösterdi. Bilgiç iddiaları, "Olmamış bir durum ve varsayımlar üzerinden Türkiye'nin darbecilere karşı almakta olduğu yasal tedbirler ve kovuşturmalar hakkında önyargılı ve kabul edilemez eleştirilerde bulunulabildiğini de maalesef görmekteyiz. Bu darbe teşebbüsünde bulunanlara destek vermek demektir" ifadeleriyle değerlendirdi. Darbe girişiminin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü bulunduğuna işaret eden Bilgiç "Hukuk devleti ilkelerinin ihlal edilebileceğini ve siyasi muhaliflere karşı keyfi muameleler yapılabileceğini ima eden açıklamaları şiddetle kınıyor ve reddediyoruz."