Afrika'da, vücutlarındaki bir pigmentin eksikliği nedeniyle "beyaz" doğan albinolar, bölgedeki batıl inançlardan dolayı ciddi tehlikelerle karşılaşıyor.
Genetik bir hastalık olan albino, vücutta doğuştan melanin pigmentlerinin yokluğuyla ortaya çıkıyor.
Siyahi anne ve babalardan doğan albino hastası beyaz saçlı, açık renk gözlü bebekler, neredeyse saydam renkte bir vücutla dünyaya geliyor. Derileri çok ince ve beyazımsı olan albinoların vücutlarındaki tüyler de beyaz renkli. Gözleri ışığa duyarlı olan albinolarda genellikle astigmat rahatsızlığı da bulunuyor. Albinoların çoğunda gözlerdeki ışık hassasiyeti nedeniyle göz titremesi de mevcut.
Albinolar için güneş, kanser nedeni
Afrika'daki albinolar için güneşten korunmak büyücülerden korunmaktan daha da zor. Hastalarda güneşin neden olduğu yanıklar kısa sürede kansere dönüşebiliyor. Afrika'nın birçok ülkesinde güneşten koruyan krem üretimi bulunmuyor. Üretimin bulunmadığı Tanzanya'da da eczanelerde nadir bulunan güneş kremlerinin fiyatları bir hayli pahalı.
Güneşe karşı herhangi bir önlem alamayan albinoların ömrü Tanzanya'da ortalama 35 yıl civarında.
Ölüm tehlikesi ve tecavüz
Afrika ülkelerinde güneş ışığı kadar albinolar için insanlar da büyük tehlike. Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Tanzanya'da albinoların uzuvları, şans getirdiği inancıyla kesilip satılıyor. Albinoların maruz kaldığı bir diğer şiddet de tecavüz. AIDS oranın yüksek olduğu Tanzanya'da bir albino ile ilişkiye girmenin AIDS hastalığını iyileştirdiğine inanılıyor. Bu nedenle genellikle tecavüz edilerek öldürülen albinoların sayısı bir hayli fazla.
Tanzanya hükümetinin albinoları korumak için aldığı önlemler ise oldukça yetersiz.
Albinolar genellikle ülkenin kuzeyinde kamp benzeri yerlerde koruma altına alınıyor. Albinoları insanlara karşı koruyan bu kamplarda, hijyen ve yaşam koşulları bir hayli sıkıntılı.
Ülkede albinolara dair istatistiki bir veri de bulunmuyor. Albinoların sorunlarıyla ilgilenen tek sivil toplum kuruluşu Tanzanya Albino Topluluğu. Çok sayıda albinonun çalıştığı bu kuruluş, Tanzanya'daki albinolara yardım etmeyi ve toplumdaki yanlış albino algısını değiştirmeyi amaçlıyor. Tanzanya'daki albino aktivistleri, bir yandan batıl inançlarla mücadele ederken, diğer yandan da polis engelini aşmaya çalışıyor. Topluluğun albino sorunlarına dikkat çekmek için düzenlenmeyi planladığı gösteriler polis tarafından güvenlik gerekçesiyle çoğu zaman yasaklanıyor.
"Müslümanlar albinolara yardım ediyor"
Görme engelli 6 albino çocuğun da eğitim aldığı ve barındığı Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'daki Uhuru Mcpahganyiko Okulunun Müdürü Anne Mshana, AA muhabirine yaptığı açıklamada albinolarla kendileri arasında bir fark olmadığını söyledi.
Bu durumun genetik bir problemden kaynaklandığını aktaran Mshana, albinoların karşılaştığı sorunlara ilişkin şunları anlattı:
"Albinolar günlük hayatta birçok problemle karşılaşıyor. Onları kesiyorlar, öldürüyorlar. Bazıları albilonoları öldürerek zengin olacağını düşünüyor. Fakat bu doğru değil. Bu tamamen batıl bir inanç, hurafe. Ama her dinden ve inanıştan bu suça karışanlar var diyebilirim. Albinoların parmağını keserek, bununla büyü yaptırmak asla seçim kazandırmaz, bu sadece bir uydurma. Albino parmağı kesmek kimseyi ne başbakan ne de cumhurbaşkanı yapar."
Mshana, günlük hayatta Müslümanların albinolarla ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, "Müslümanlar onlara yardım ediyor. Onlarla oturup muhabbet ediyorlar, birlikte ibadet ediyorlar." dedi.
Okulda eğitim alan 2'si kız 6 albino çocuğun arkadaşlarıyla çok iyi anlaştığını aktaran Mshana, çocukların derslerinde de çok başarılı olduğunu kaydetti.