ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Mars'taki keşif aracı Opportunity gezegene indiği 2004'ten beri çalışmayı sürdürüyor. 2013'te Apollo 17'nin 35 kilometrelik rekorunu kırarak "NASA'nın Dünya dışında en çok yol kat eden uzay aracı" unvanını alan Opportunity, geçtiğimiz günlerde 1973'ten beri yaklaşık 37 kilometrelik rekoru elinden bulunduran Sovyet Rusya'nın Ay aracı Lunokhod 2'yi tahtından etti. Kızıl gezegende 11 yıl içinde toplam 42.2 kilometre yol kateden Opportunity, "yabancı bir gezegende en uzun yolculuk yapan araç" oldu.
Opportunity aslında beklentileri çoktan aşmış durumda. Keşif aracı geliştirilirken "90 Mars günü" (bir Mars günü Dünya gününden 40 dakika daha uzun) boyunca çalışabilecek şekilde ayarlanmıştı. Ancak halen faal olan aracın Mars'a dair yaptığı keşifler bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Opportunity'nin önemli keşifleri arasında Mars'ta bulduğu ilk meteor ve bir zamanlar suyun olduğuna dair bulgular yer alıyor. Bilim insanları tüm bu keşiflerle gezegende bir zamanlar hayat olup olmadığına ve bundan sonra da olup olamayacağına dair soruların yanıtını arıyor.
KADERİ BELİRSİZ
Ancak aracın daha ne kadar zaman gezegende kalmaya devam edeceği bilinmiyor. Opportunity'nin ikizi Spirit 2010'da hareket etmeyi bırakmış ve statik bir araştırma istasyonu olarak görevine devam etmişti. Bilim insanları Opportunity'nin kademeli olarak çürüdüğünü ve bu durumun bilgisayar sistemini etkilediğini söylüyor. İşlemcisi oldukça eski olan Opportunity kimi zaman kısa süreli hafıza kayıpları yaşıyor.
Aracın uzun yıllar bu kadar yoğun kullanılmasına rağmen iyi durumda olduğunu belirten Opportunity projesinin yöneticisi John Callas, "Herhangi bir şey herhangi bir zamanda bozulabilir. Bu tıpkı yaşlı bir ebeveyninizin olması gibi bir şey. Belki her gün yürüyüş yaparlarsa ya da tenis oynarlarsa daha sağlıklı olabilirler. Ama bir gece ansızın bir felç geçirip geçirmeyeceklerini hiçbir zaman bilemezsiniz" diyerek Opportunity'nin kaderinin belirsizliğine vurgu yaptı.