Mersin'de minibüsle evine giderken vahşice öldürülen Özgecan'ın katili için idam ve hadım cezaları gündeme geldi. İlk olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi idam kararının tartışılması gerektiğini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise cezanın idam olabileceğini düşündüğünü açıkladı.
Avrupa Birliği ülkelerinde cinsel saldırı mahkumlarına yönelik, hapis, psikolojik takip ve rehabilitasyona ek olarak iki tür ceza uygulanıyor.
Bunlardan birincisi cinsel isteği azaltan hatta yok eden ilaç uygulaması. Söz konusu uygulamada cinsel saldırıdan mahkum olan kişi hapis cezasını tamamlamasının ardından psikolojik tedaviye ek olarak cinsel isteği sıfırlayan bir ilaç veriliyor. İlacın kandaki dozu belli aralıklarla kontrol ediliyor ve gerekirse ilaç yenileniyor. Bu yöntem İngiltere, İrlanda ve kısmen Fransa'da kullanılıyor.
İkinci yöntemde ise ilaç mahkuma, psikoloji tedavisi sona erip, tecavüzcü kategorisinden çıkana kadar uygulanıyor. Bu yöntem saldırganın üreme fonksiyonunu uzun bir süre için ortadan kaldırıyor. Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Finlandiya, Danimarka, İsveç Polonya ve Portekiz bu yöntemi uygulayan ülkeler. Ancak her iki yöntemde de hadım uygulaması AB standartlarına kalıcı olamıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) uygulamalar ise daha sert. Genellikle cinsel saldırı suçlusu, hapis cezasını tamamladıktan sonra psikolojik tedavi ve hormon tedavisi görüyor. Ancak bunun yanında Loisianna ve Teksas eyaletlerinde fiziki hadım cezası var. 7 eyalette ise tecavüz suçunu işleyenler kimyasal yollarla hadım edilebiliyor. Hadım kararı psikologların tavsiyesi doğrultusunda alınıyor.
Bazı eyaletler de ise tedavinin masraflı olması ve kesin sonuç alınmaması nedeniyle, doğrudan kimyasal yolla hadım yöntemine geçilmesi tartışılıyor.