1-İslam ve şiddet bir arada anılabilir mi?
İslam'ın kelime anlamlarından biri "barış" olmasına rağmen bazılarının zihninde İslam ile ilgili imaj bu anlamla hiç de uyumlu değildir. Kuran tüm insanlarla en güzel bir şekilde iletişim kurmayı öğütlemiştir. Kuran şiddete ve sıcak savaşa ancak belirli şartlarda izin vermiştir. Bir insanın bir insan tarafından kasıtlı öldürülmesi ve savaş durumu dışında insan öldürülmesi yasaklanmıştır. Kuran'da insan canı kutsal kılınmıştır. Bu şartları yerine getirmeyen savaşlar Kuran'a göre meşru değildir.
2-Son yıllarda İslam dünyasının şiddet eylemleri ile birlikte anılmasının temel nedenleri nedir?
Son yıllarda İslam dünyasının şiddet eylemleri ile birlikte anılmasında, İslam ülkelerindeki şiddet içeren olaylar, iç savaşların varlığı kadar bu olayların özellikle Batı'ya yansıyan yönlerinin fazlaca ön plana çıkarılmasının da rolü vardır. Bunun yanında İslam'ın şiddet dini olduğu, dışlamacı olduğu, İslam ile demokrasinin bağdaşmayacağı şeklindeki propagandanın da etkisi unutulmamalıdır. Ancak bununla beraber İslam dünyasının eğitimsizlik, fakirlik ve siyasi otorite boşluğu gibi nedenlerle şiddete sahne olduğu da gerçektir. Burada önemli olan bu olayların İslam ülkelerinde olmasının dinden kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır. Esasen bu ülkelerdeki şiddet olaylarına baktığımızda olayların Kuran'dan kaynaklanmak bir tarafa, çoğu zamana Kuran'a rağmen gerçekleştiğini görürüz.
3-Batı'daki İslam karşıtı akımların temel motivasyonu nedir?
Batı'da İslam karşıtlığının farklı nedenleri mevcut. Hıristiyanlar içinde İslam'a antipatiyle yaklaşan, İslam'ı karalamaya çalışan, kökleri çok eskilerde olan sağcı gruplar var. Bunun yanında sadece İslam'a değil, tüm dinlere karşı olan ateist gruplar da İslam karşıtlığı sergileyebilmekte. Fransa'daki talihsiz saldırıya uğrayan dergi bu anlamda ikinci gruba dahildir. Sadece İslam'ın değil, diğer dinlerin kutsallarını da hedef alan karikatürlere yer vermişlerdir. Bunun yanında yüzyıllardır Batı'da yerleşmiş hoşgörüsüzlüklerin de İslam karşıtı akımları beslediği söylenebilir.