Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı. Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı. Başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu Kırım'ın ilhakına sert tepki gösterdi. Rusya'ya yaptırım kararı alan AB, Rus gazını Avrupa'ya aktarması düşünülen Güney Akım projesini iptal etti.
OCAK
ŞUBAT
MART
NİSAN
MAYIS
HAZİRAN
TEMMUZ
AĞUSTOS
EYLÜL
EKİM
KASIM
ARALIK
NİSAN
2014'ün nisan, mayıs ve haziran aylarındaki önemli gelişmeler şöyle oldu:
2 Nisan
- Irak'ta mart ayında meydana gelen şiddet olaylarında 748 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
- Güney Amerika ülkelerinden Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden bir gün sonra 7,6'lık artçı şok kaydedildi. Depremde altı kişi hayatını kaybetti, üç kişi ağır yaralandı.
3 Nisan
- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu güçlerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda beşi çocuk, beşi kadın olmak üzere 100 kişi öldü.
- ABD'nin Teksas eyaletindeki Fort Hood askeri üssüne bir kişinin düzenlediği silahlı saldırıda, aralarında saldırganın da bulunduğu dört kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi yaralandı.
4 Nisan
- Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da pilot sendikası Cockpit'e üye 5 bin 400 pilot greve çıktı. Yaklaşık 425 bin yolcunun etkilendiği grev nedeniyle Lufthansa şirketinin zararı 75 milyon avroyu buldu.
6 Nisan
- ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, güvenlik gerekçesiyle personelini birkaç gün Bağdat Havaalanı'nı kullanmamaları yönünde uyardı.
- Anadolu Ajansı, 94. kuruluş yıl dönümünde yayın dilleri arasına Fransızcayı da ekledi.
7 Nisan
- Ukrayna'da Rus vatandaşlarının bulunma süresine sınırlama getiren düzenleme yürürlüğe girdi.
8 Nisan
- Pakistan'da askeri eğitim uçağı düştü, uçaktaki iki pilot hayatını kaybetti.
- Irak'ın Felluce kentinde IŞİD mensubu 19 kişi öldürüldü, 27'si yaralandı.
9 Nisan
- Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'daki Ebola salgınının 40 yıl önce hastalığın ortaya çıkmasından bu yana görülen ''en korkutucu" salgınlardan biri olduğunu açıkladı.
- Endonezya'da halk, parlamento üyelerini ve yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Endonezya Demokratik Mücadele Partisi seçimi kazandı.
10 Nisan
- Somali'de Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği inşaatına roketatarlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda üç Türk vatandaşı yaralandı.
- Anadolu Ajansı Amerika Bölge Direktörlüğü Washington Ofisi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla açıldı.
- Yunanistan'ın başkenti Atina'da Merkez Bankası önüne bırakılan patlayıcı yüklü otomobilin infilak etmesi üzerine banka ve çevredeki binalarda büyük çapta hasar meydana geldi ancak ölen ya da yaralanan olmadı.
13 Nisan
- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı Ukrayna'da gerilimi azaltmaması halinde bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde uyardı.
14 Nisan
- Pakistan'da yamyamlıkla suçlanan iki kişi yakalandı. Zanlıların evinde yapılan aramada, bazı vücut parçaları ve bir çocuğa ait kafatası bulundu.
15 Nisan
- Nijerya'nın kuzeyindeki Borno eyaletinde Boko Haram militanlarının yaklaşık 200 kız öğrenciyi kaçırdığı bildirildi.
- Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi kapatıldı. Cezaevinde bulunan mahkumlar çevredeki diğer cezaevlerine nakledildi.
- İtalya'da, hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş yargı kararı bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin cezasını bir sene boyunca sosyal hizmet yaparak çekmesi kararlaştırıldı. Berlusconi, cezasının gereklerini memnuniyetle yerine getireceğini belirtti.
16 Nisan
- Güney Kore'nin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju adasına giden bir feribot battı. 325'i lise öğrencisi 476 kişinin bulunduğu feribotta 289 kişi hayatını kaybetti. Günlerce süren kurtarma çalışmalarına katılan birkaç dalgıç da yaşamını yitirdi. Feribotun kaptanı dahil dört kişiye, kaza sırasında yolculardan kabinlerinden ayrılmamalarını isteyip gemiyi kendileri terk ettikleri gerekçesiyle cinayet suçlaması yöneltildi. Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, feribot kazası nedeniyle 27 Nisan'da istifasını sundu.
17 Nisan
- AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile ABD, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları, Cenevre'de Ukrayna krizini görüştü. Taraflar, ülkedeki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı.
- Nobel edebiyat ödülü sahibi, "büyülü gerçekçilik" akımının en önemli isimlerinden yazar Gabriel Garcia Marquez, Meksiko'daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti.
18 Nisan
- Cezayir'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika kazandı.
19 Nisan
- Yemen'in güneyindeki el-Bayda kentinde ABD'ye ait insansız hava aracının El-Kaide üyeleri olduğu tahmin edilen kişileri taşıyan araca düzenlediği saldırıda 13 kişi öldü.
20 Nisan
- Balkanlar'da etkili olan aşırı yağışlar Sırbistan ve Kosova'da nehirlerin taşmasına neden oldu, bazı yerleşim yerlerini su bastı. Sel nedeniyle bu bölgelerde olağanüstü durum ilan edildi.
- Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir gün içinde 12 kişinin ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığının türevi olan "corona virüsü"ne yakalandığı bildirildi.
22 Nisan
- Çin'in en şişman adamı olarak bilinen 300 kilogram ağırlığındaki Sun Liang, kalp ve karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
23 Nisan
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeniler için yayımladığı, "Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini içeren mesajı pek çok ülkenin basınında geniş yer buldu. Türkiye Ermenileri Patriği, mesajla ilgili, "iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. ABD, Erdoğan'ın mesajını "tarihi" olarak niteleyerek, memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu da mesajdan memnuniyet duyduğunu açıkladı.
- Hamas ile el-Fetih arasında milli mutabakata varıldı. Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, "Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz" diyerek, Filistinli gruplar arasında devam eden anlaşmazlığın sona erdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Mahmud Abbas, barışı değil Hamas'ı tercih etti" değerlendirmesinde bulundu.
- Lübnan meclisinde yapılan cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasında, üç adaydan hiçbiri oyların üçte ikisini alamadığı için yeni cumhurbaşkanı seçilemedi.
25 Nisan
- Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrol altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, kente doğru giden yedi uluslararası askeri gözlemciyi alıkoyduklarını açıkladı.
- Ramallah'ta İsrail'in ayrım duvarı ve yasa dışı yerleşim birimi inşasını protesto eden Filistinlileri görüntülemeye çalışan AA kameramanı Muaz Hamid, bacağına isabet eden plastik mermiyle yaralandı.
26 Nisan
- ABD Başkanı Barack Obama, Asya-Pasifik gezisi çerçevesinde Malezya'yı ziyaret etti. Obama, 48 yıl sonra ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu.
27 Nisan
- Afganistan'ın Faryab, Badgis, Sar-i Pul ve Cevizcan vilayetlerinde üç gün süren şiddetli yağışın yol açtığı sel felaketinde 127 kişi öldü.
- Katar Yardım Derneği, 24 saat içinde bağış olarak toplanan 29 ton kıyafetle Guinness Rekorlar Kitabı'na ismini yazdırdı.
29 Nisan
- Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk'ta valilik binası Rusya yanlısı ayrılıkçılarca işgal edildi.
- Merkezi Tunus'ta olan AA Fransızca yayınının resmi açılışı yapıldı.
30 Nisan
- BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm çabalarına verdiği zararı İsrail'in görmesi gerektiğini söyledi.
2014'ün son çeyreği
2014'ün son çeyreğinde ABD, Rusya, Ortadoğu ve Pakistan başta olmak üzere dünyada önemli gelişmeler yaşandı. ABD'de 8 yıl aradan sonra Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğu elde ederken, Ferguson olayları, ülkede yeniden siyahilere yönelik ırkçılık tartışmalarının ana gündeme oturmasına neden oldu.
Arap Baharı'nın etkilediği önemli ülkelerden Tunus'ta demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ibadet edilmesine yönelik baskıları da artarak devam etti.
Rusya'nın, Avrupa'ya gaz sağlayacak Güney Akım projesini iptal etmesi, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybetmesi ve CIA'nın işkencelerini ortaya koyan rapor son çeyreğin önemli başlıkları olarak ön plana çıktı.
Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını 2014 yılının öne çıkan olayları oldu. Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3 milyondan Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.
Pakistan'da Taliban tarafından bir okula düzenlenen baskın sonucunda 145 kişinin hayatını kaybetmesi ise sadece 2014'ün değil, son yılların en büyük terör eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
2014 yılının son çeyreğindeki önemli gelişmeler şunlar oldu:
1 Ekim
- Türkiye ve AB arasında 16 Aralık 2013'te imzalanan, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesinin ilk adımı olan Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdi. Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle yasa dışı yollarla Türkiye üzerinden AB topraklarına giren göçmenlerin, üç yıllık geçiş sürecinin ardından iadesi öngörülüyor. AB'de yasal ikameti olmayan Türk vatandaşlarının iadesi için ise geçiş dönemi söz konusu olmayacak.
- NATO'nun yeni Genel Sekreteri seçilen Norveç'in eski başbakanı Jens Stoltenberg, görevi Anders Fogh Rasmussen'den devraldı.
- ABD'de ilk Ebola vakası tespit edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Teksas eyaletinin Dallas kentinde tedavi altına alınan Amerikalı'da Ebola virüsüne rastlandığını bildirdi.
3 Ekim
- İsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin'i devlet olarak tanıdı.
4 Ekim
- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasından dolayı özür diledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediği bildirildi.
6 Ekim
- Avrupa'daki ilk Ebola vakasına rastlandı. İspanya'ya getirildikten üç gün sonra ölen Ebola hastası İspanyol misyoner Garcia Viejo'ya bakan hemşirelerden birine Ebola virüsünün bulaştığı tespit edildi.
7 Ekim
- 2014 Nobel fizik ödülünü Japon bilim adamları Isamu Akasaki (Meijo Üniversitesi), Hiroshi Amano (Nagoya Üniversitesi) ve Shuji Nakamura (California Üniversitesi) paylaştı. Nobel Komitesi, Akasaki, Amano ve Nakamura'nın verimli mavi LED (ışık yayan diyot) keşfiyle fizik ödülüne layık görüldüğünü, keşfin parlak ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarına olanak sağladığını açıkladı.
8 Ekim
- Amerikalı bilim adamları Eric Betzig ve William E. Moerner ile Alman bilim adamı Stefan W. Hell geliştirdikleri "yüksek çözünürlüklü floresan mikroskop" çalışmalarıyla Nobel Kimya ödülüne layık görüldü.
10 Ekim
- Belarus'un başkenti Minsk'te Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Liderler Zirvesi düzenlendi. Liderler, Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun faaliyetine son veren anlaşmaya imza atarken, Avrasya Ekonomik Birliği'nin 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.
24 Ekim
- AB devlet ve hükümet başkanları 2030 enerji hedeflerinde uzlaştı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Sera gazlarının 1990 yılını esas alarak 2030'a dek en az yüzde 40 azaltılması bağlayıcı olacaktır" dedi.
26 Ekim
- Mali'de ilk Ebola hastası yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola salgınında ölenlerin sayısının 4 bin 922'ye çıktığını duyurdu.
27 Ekim
- Tunus'ta yapılan genel seçimlerde, Nida Tunus (Tunus'un Sesi) Partisi'nin 85 sandalye ile birinci, Nahda Hareketi Partisi'nin ise 69 sandalye kazanarak ikinci sırada yer aldığı açıklandı.
28 Ekim
- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge güçleri konvoyu Erbil'den hareket etti.