Ali Emiri Kültür Merkezi önünde yapılan törende, Diyarbakır Kırsalında Arıcılığın Geliştirilmesi, Üretilmesi ve İstihdamın Arttırılması Projesi kapsamında 4 bin 50 arılı kovan, Depremde Zarar Gören Arı Yetiştiricilerine yüzde yüz hibeli 605 ton şeker, Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında 11 ton yem bitkisi dağıtımı yapıldı.
"12,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE ÇİFTÇİMİZE DESTEK SAĞLADIK"
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, programda yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın tarımda, ticarette, turizmde, sanayide, hayvancılıkta ve diğer sektörlerde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Devletin, Hükümetin, Bakanlıkları ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanların daha da gelişmesi, ilerlemesi için projeleri yaptığını belirten Vali Su, projeler vasıtasıyla hem çiftçinin hem de kentin kalkınması için mesafeler alındığını ifade etti.
Vali Su, şöyle konuştu: "Türkiye'de hayvancılık konusunda ilk üçe giren illerden bir tanesiyiz. Hem büyükbaş hayvan varlığı, hem küçükbaş hayvan varlığı olarak oldukça önemli bir potansiyelimiz var. Hayvancılığın geliştirilmesinde ve maliyetlerde önemli bir unsuru yem teşkil ediyor. Bu anlamda yem bitkilerinin ekimi çok önemli. Biz de ilimizde fiğ, yonca, silajlık mısır ekiminde gerçekten çiftçilerimizi destekliyoruz. Onlara yönelik projeler yapıyoruz. Bu yem bitkilerinin ekimini artırarak hayvancılığın gelişmesi için en önemli gelirlerinden bir tanesi olan yem konusunda vatandaşlarımızı daha iyi hale getirmiş oluyoruz. Bu çerçevede ilimizde yaklaşık son 4 yılda yem bitkilerini desteklemek üzere 12,5 milyon lira değerinde çiftçimize destek sağladık. Bundan sonra da bakanlık olarak, valilik olarak, büyükşehir belediyesi olarak desteklerini sağlamaya inşallah devam edeceğiz."
"9,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Diyarbakır'ın arıcılık da önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Vali Su, şunları aktardı: "20 yıl önce yaklaşık ilimizde 30 bin kovanımız vardı. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 900'e yakın çiftçimiz arıcılıkla iştigal ediyor. 150 binin üzerinde kovan erişmiş durumdayız. O yüzden biz bunun daha da gelişmesi için projeler oluşturuyoruz. İşte onlardan bugün birini gerçekleştiriyoruz. GAP İdaresi, Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 9,5 milyon lira değerinde bir projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle gençlerimize, kadınlarımıza yönelik projelere ağırlık veriyoruz. Bu çerçevede bu arılı kovan dağıtımında 18-40 yaş arası gençlerimize bunları veriyoruz ki onlar da kendilerini geliştirsinler. Yeni iş, istihdam alanı oluşturmuş olsunlar. Bu çerçevede 162 değerli kardeşimize 4 bin 50 arılı kovanı bugün dağıtmış olacağız."
GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral ise yaptığı konuşmada, hayvan işletmelerinde model projelerin uygulanmasından, nitelikli eğitim faaliyetlerine kadar bölgelerin ihtiyaçlarını gözeterek destek programları yürüttüklerini anlattı. Maral, şunları ifade etti: "GAP Bölge Kalkınma İdaresi projeleri yürütürken, bir sulama kanalını yaparken aslında sulama kanalının bitki çeşitliliğine, floraya, fauna etkilerini de göz önünde bulunduruyoruz. Arıcılığa etkilerini de göz önünde bulunduruyoruz. Birbirini tamamlamasını gözetiyoruz."
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın konuşma yaptığı program çiftçilere malzeme dağıtımıyla sona erdi. Programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, daire başkanları, bal üreticileri ve çiftçiler katıldı.