Vali Su, Diyarbakır'ın da, ülkede sürdürülen bu kalkınma hamlesinden, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, tüm bakanların gösterdikleri teveccüh ve yakın ilgi sayesinde, eğitimden sağlığa, ulaşımdan altyapıya, turizmden tarıma her alanda en üst düzeyde istifade ettiğini söyledi. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Diyarbakır'ın, Tarihi İpek Yolu durağı şehirlerden bir tanesi ve sahip olduğu sektörel çeşitliliği ve stratejik konumuyla, pek çok alanda ülke ekonomisine yüksek katkılar sunabilecek yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, bu düşünceyle kent de, yatırım, istihdam ve üretimi artırmak, ekonomiye daha yüksek katma değer sağlamak için çalışmaları sürdüklerine dikkat çekti. Tarımsal ve hayvansal üretimin kentte öncü sektörlerden biri olduğunu belirten Vali Su, "Tarımın planlı bir şekilde gelişmesi için 2003-2022 yılları arasında çiftçimize 8.5 miyar TL hibe desteği sağlanmış ve sağlanan desteklerin geri dönüşleri üretim rakamlarına yansımıştır. Diyarbakır ipekböceği üretiminde 42.8 ton ile ülkemizde 1'inci sırada yer almaktadır. 537 bin dekar üretim alanıyla, kırmızı mercimek üretiminde de ülkemizin önemli merkezlerinden biri olan Diyarbakır'ımız, ülkemiz kırmızı mercimek üretiminin yüzde 20.31'ini karşılamaktadır. Yine Diyarbakır'ımız, pamukta 552 bin dekar alanda 309 bin ton üretim ile ülkemizde 2. sırada yer almaktadır. Diğer taraftan, Büyükbaş hayvan varlığı bakımından da önemli bir yere sahip Diyarbakır'ımız, 16.564 Manda varlığı ile 2. sırada yer almaktadır. 7 milyon dekar alanda 2 milyon 630 bin hayvan sayısı ile ülkemiz ekonomisine yılda 15.3 milyar TL katkı sağlamaktadır" dedi.
KENTİMİZ SANAYİ VE TURİZMDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Diyarbakır ekonomisi, tarımsal ve hayvansal üretimin yanında, sanayi, ticaret, turizm gibi diğer alanlarda da ülke ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Vali Su, "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, ilimizde sanayi sektörünün lokomotifi durumundadır. 915.8 hektar alanda 276 firmanın faaliyet gösterdiği OSB'de, toplam 13 bin vatandaşımıza istihdam sağlanmaktadır. Hâlihazırda, artan yatırım talepleri doğrultusunda, Diyarbakır OSB şemsiyesi altında genişleme çalışmaları yapılmaktadır. Bir yandan 4. etap genişleme alanına yönelik alt yapı çalışmaları devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylanan 270.4 hektar alana sahip 5. genişleme alanında da çalışmalar başlatılmış durumdadır. Ayrıca, Türkiye'de pamuk üretiminde önemli bir yere sahip olan ilimizde, 2020 yılında faaliyete geçen Tekstil İhtisas OSB'de yüzde 98 oranında parsel tahsisi gerçekleşmiş durumdadır. Halen 32 firmanın faaliyet gösterdiği Tekstil İhtisas OSB'de yaklaşık 4 bin vatandaşımıza istihdam sağlamaktadır. 1. ve 2. genişleme alanı çalışmaları da devam eden Tekstil ihtisas OSB'de inşaatı devam eden fabrikaların, 2023 yılında üretime geçmesiyle en az toplam 10.000 kişilik istihdamın oluşmasını öngörmekteyiz" diye konuştu.
KARACADAĞ'DA OSB KURMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Diyarbakır'a yatırımcı talepleri ve teşvik politikaları kapsamında, ekonomik girişimlerinin önünü açmaya gayret ettiklerini belirten Vali Ali İhsan su, "Bu çerçevede, Karacadağ bölgesinde ikinci bir karma OSB kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırımımızda da çalışmaları en kısa zamanda tamamlayarak hizmete sunmayı hedefliyoruz. Diyarbakır'ımız, sanayi üretiminin yanı sıra, ticaret ve hizmet sektörlerinde de önemli bir aktör. Ulaşım anlamında çok stratejik bir konuma sahip olan şehrimizde, ticareti güçlendirmek adına, Türkiye'nin en büyük Lojistik Köy Projelerinden birinin çalışmalarına başlanmıştır. Her türlü ticari metanın içerisinde yer alacağı, kara ve demiryolu taşımasının kolayca yapılabileceği bir lojistik merkezin kurulması ile ilgili altyapı çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
TARİHİ ZENGİNLİĞE SAHİP BİR KENT
Diyarbakır'ın, 12 bin 500 yıllık köklü ve zengin bir tarihe sahip olduğunu söyleyen Vali Su şöyle konuştu: "Birçok medeniyetin izlerini taşıyan medeniyetler mirası eserlere tanıklık edebileceğimiz, adeta bir açık hava müzesidir. Kentimiz, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile turizmin birçok çeşidine imkân sağlamaktadır. Antik şehirleri, Diyarbakır Kalesi, Zerzevan Kalesi, müzesi, Hevsel Bahçeleri, Ulu Camii, peygamber makamları gibi zengin tarihi, kültürel değerleri ve gastronomisi ile turizmin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir. İnanıyorum ki kentimiz, tüm yatırım, üretim ve istihdam çalışmalarıyla birlikte, yakalamış olduğumuz huzur ve güven ortamında, daha müreffeh bir Diyarbakır olmaya doğru yol alacak, sahip olduğu ekonomik potansiyeli her geçen gün daha da geliştirecek ve ülkemizin ekonomide yükselen değeri olmaya devam edecektir. Bu yolda gençlerimizin enerjisi de; insanımızın umudu, huzuru ve güveni de sürükleyici gücümüz olacaktır."
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Diyarbakir Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Diyarbakir Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.