Palm yağı palmiye ağacının meyvesinden elde edilen bitkisel sıvı yağlardan biridir. Diğer bitkiler yılda 1 ton civarında meyve verirken Palm bitkisi 3-4 tona kadar meyve vermektedir. İlk zamanlar Afrika'da özellikle beslenme yetersizliği yaşayan aşırı zayıf kişilerde ve A vitamini eksiklikleri için kullanılmış bu yağ. İngilizler ise palm yağını 19. yüzyılda mum yapımında ve makine yağı olarak kullanmış.
Palm yağı oda sıcaklığında yarı katıdır. Raf ömrü de uzundur. Bugün Malezya ve Endonezya dünyadaki palm yağı üretiminin neredeyse yüzde 50'sine hakimdir.
Palm yağının bu kadar yaygınlaşmasının nedeni ise ucuz olması. İslam ülkeleri Tunus, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Nijerya ve Mısır gibi ülkelerde helal statüsünde olduğu için güven duyulan yiyeceklerin başında geliyor.
YÜKSEK ORANDA DOYMUŞ YAĞ
Ülkemizde ilkim özellikleri sebebi ile palm ve Hindistan cevizi hariç tüm yağlı tohumlu bitkilerin tamamı yetişiyor. Bu nedenle palm yağı ithalatımız da yüksek. 2000-2011 yılları arasında ithal edilen ham yağ miktarının yüzde 48'i palm yağıdır ve gıda sanayinde kullanılmıştır.
Palm yağı sağlık için önerilmeyen bir doymuş yağ çeşidi olan palmitik yağ asidini içerir. Çok yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle sağlık açısından riskli yağlar kategorisinde gösteriliyor palm yağı. Öte yandan içerdiği yüksek oranda bulunan A ve E vitamini nedeniyle kullanımı da yaygınlaşıyor.
Bitkisel yağlar rafine edildikçe sağlığa olan olumsuz etkileri de artıyor. Palm yağı gibi rafinasyon işlemlerinin çok olduğu bitkisel yağ çeşitlerinde E vitamini gibi sağlığı koruyucu, yararlı bileşikler de önemli derecede azalıyor.
Bitkisel yağlar aynen şekerlerde olduğu gibi yüksek ısı ile akrilamid adlı kansere neden olan bileşiklerin oluşmasına sebep olabiliyor.
KIZARTMADA KULLANMAYIN
Mısırözü, Hindistan cevizi ve soya yağları da kızartma işleminde kullanıldığında aynen palm yağı gibi akrilamid oluşumunu arttırdığını da bilmenizi isterim.
Bazı araştırmalar palm yağının kan kolesterolünü düşürdüğünü bazı araştırmalar ise yükselttiğini gösteriyor. Çok az sayıda veri bu yağı tüketenlerde damar sertliğinin oluştuğunu ortaya koymuştur. Ancak başka veriler kan şekeri dengesine faydası olabileceğini gösteriyor.
Hastalıklar açısından olası riskleri bulunan ancak sağlığa olumlu etkileri de gösterilen araştırmalar olsa da bugün ucuz olduğu için kek, bisküvi, çikolata, sabun, deterjan ve kozmetik ürünlerde yaygın kullanılan palm yağının farklı hastalıklar üzerindeki etkileri netleşmediği için bu yiyecekleri aşırı tüketimden sakınmak en doğru yoldur diyebilirim.