Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Yemeklerinize lezzet, bedeninize sağlık

Yediğiniz her şeyin içinde minik dokunuşlar var. Kiminde yemeğin hazırlanış şekli, kiminde malzemelerin sırası, kiminde de baharat gibi lezzet katan unsurlar yemeğin damağınızda harika bir tat bırakmasını sağlar. İşte yemeklerinize tat, vücudunuza sağlık katacak ipuçları

Bu hafta sizlere mutfaklarımızda çorbadan tatlıya pilavdan böreğe kadar yemeğin kalitesini arttıran tüyolar vereceğim. Böylece ailenize doğal, sağlıklı ve besleyici değeri yüksek nefis yemekler yapabilirsiniz.
Çorbalara tavuk suyu: İçinde mevsime göre değişen sebzeler ve baharatlar bulunan çorbaya kıvam vermek için buğday unu, tavuk parçaları ve kuru baklagiller eklenir. Eğer çorbanıza lezzet katmak, ailenizin çorbayı zevkle içmesini sağlamak istiyorsanız tavuk suyu ya da tavuk bulyon ekleyebilirsiniz.
Kepekli pirinç ve bulgur pilavına et suyu: Kepekli pirinç ve bulgur besin değeri açısından zengin tahıllar. Kepekli pirinçten yapılacak pilavlara et suyu ve soğuk sızma zeytinyağı lezzet katar. Kepekli pirinçleri kavurmadan uygun miktarda su ve az miktarda et suyu ile pişirmeniz yemeğe lezzet katar.
Sütlü tatlılara bal ve az limon kabuğu: Şeker sütlü tatlıların hemen hepsinde var. Sadece kalori ve tatlı tadı veren sofra şekerinin sağlığımıza yararı da hiç yok. Ancak en lezzetli sütlü tatlıyı bal ile yapabilir hem de düşük kalori alabilirsiniz. Hangi sütlü tatlıyı yaparsanız yapın tam yağlı süt kullanın. Balı da pişirirken en son ekleyin. Sütlü tatlılara ekleyeceğiniz limon kabuğu rendesi sütün pişerken kesilmesini önleyecektir.
Börek için maden suyu: Sebzeli ya da peynirli böreklere öncelik verin. Eğer mümkünse kepekli un kullanın. Lezzetli ve yumuşak börekler için doğal maden suyu ile bir yumurtayı çırpıp fırına koymadan önce üzerine sürün.
Makarna pişirirken defne yaprağı: Makarna pişirirken kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 2-3 adet defne yaprağı koyun. Sonra makarnayı pişirin. Pişme suyunun bir kısmını makarnanın sosu için kullanın kalanını da sebze yemeklerinize ekleyin.

Sağlıklı tarif
Yağ yakıcı kuşkonmaz çorbası
Kuşkonmaz polifruktan adında bir prebiyotik kaynağıdır ve bağırsaktan zararlı kimyasalların atılmasını sağlar. Ayrıca bu prebiyotik; sindirim yavaşlamasını önleyerek kilo vermede metabolizmanın düzenli çalışmasına destek olur. Kuşkonmaz yağ metabolizmasında yağların yakımı için gerekli olan enerji metabolizmasında görevli B6 vitamini kaynağıdır. Kuşkonmazları pişirmeden önce buzdolabının buzluk kısmında en az 5 dakika bekletip sonra çok az suda pişirseniz diriliğini kaybetmez.

Malzemeler
10 adet taze kuşkonmaz
1 orta boy kabak
1 adet küçük boy kırmızı soğan
3-4 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Sebzeleri düdüklüde çok az suda pişirin ve soğumadan mutfak robotundan geçirin. Bu çorbanın kalorisi büyük bir kase için yaklaşık 110 kaloridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA