Dört bir yanımız beslenme ile ilgili bilgilerle çevrili. Fakat hangisi doğru hangisi yanlış çoğu zaman belirsiz. Belki de bir çok sağlık uzmanının size aktaramadığı gerçekleri tüm açıklığı ile açıklamak isterim. Çünkü ben de aynen sizler gibi besin seçimlerimde sağlığımı koruyacak kararlar vermeye çalışıyor, son derece dikkatli davranıyorum. Üstelik sizlerle aynı yerlerden alışveriş yapıyorum. Doğruları beslenme uzmanı olarak araştırmak ve sizlere de aktarmak benim asıl görevim. Şu bir gerçek ki saflaştırılmış karbonhidrat, şeker ve şeker içeren tüm hazır besinler, katı yağlar, tereyağı, kaymak, krema, şarküteri ürünleri ve devlet tarafından ruhsatlandırılmamış tüm yiyecek sağlıksızdır. Ancak aklınızı karıştıran bazı konulardaki korkularınızın ortadan kalkması için aşağıda sıralayacağım bilgilerden faydalanabilirsiniz.
UHT PAKET SÜT SAĞLIKLIDIR:
Neredeyse her uzmanın diline dolanmış klasik bir cümle vardır: "UHT sütte tüm yararlı ve zararlı mikroorganizmalar öldürülüyor, vitaminler sıfır ve sütün bozulmaması da içine katkı maddesi konduğunun göstergesi." Oysa tam tersine en sağlıklı süt çeşitlerinden biri UHT süttür. Kutu süt açıldıktan sonra maksimum bir hafta içinde tüketilmesi gerekir. İşlemden geçirilmiş her süt oda sıcaklığında kısa sürede, buzdolabında ise biraz daha uzun sürede olsa bozulur. Bir sütün geç bozulması içinde katkı maddesi olduğunu değil UHT işlemi ile bozulmaya neden olacak mikroplardan arındırıldığını gösterir.
SERBEST DOLAŞAN TAVUKLARIN YUMURTALARI DAHA BESLEYİCİ DEĞİLDİR:
Serbest dolaşan tavukların yumurtalarını yemek Amerika'dan çıkan ve dünyaya yayılan bir trend. Tavuğun dolaşması eti açısından değerlidir ama yumurtanın besleyici değerine etki sağlamaz. Yumurta doğal olarak protein, lutein, fosfolipid, lesitin, kolesterol ve omega 3 yağ asidi içeren mükemmel bir yiyecektir. Tavuğun serbest dolaşması yumurtanın bu sağlık bileşenlerini asla değiştirmez. Ayrıca yumurtanın kabuğunun rengi ırkına göre değişiklik gösterir ve yumurtanın sarısının rengindeki açıklık veya koyuluk tavuğun hangi yiyecekle beslendiğini gösterir. Bu değişiklikler de yumurtanın besleyici değerini önemli ölçüde etkilemez.
MARKETTE SATILAN PAKET YOĞURTLAR KATKI MADDESİ İÇERMEZ:
Yoğurt, sütün fermentasyonu ile besin içeriği zenginleşen bir süt ürünüdür. Yoğurdun sağlıklı üretimi için sütte bir kalıntı olmaması, sağlıklı hayvandan sütün sağılması, çiğ süte hileli bir işlem uygulanmaması ve bunun yanında yoğurt mayasının yeterli miktarda olması gerekir. Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Fermente Süt Ürünleri tebliğinde; sade yoğurtların üretiminde süt ve maya dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılamayacağı belirtilmiştir. Yoğurt bakterileri uygun sıcaklık ve sürede sütte fermentasyonu başlatır ve süt pıhtılaşarak hiçbir katkı maddesi eklenmeksizin yoğurda dönüşür. Ev ve ambalajlı yoğurtların yapımı aynı ilkeye dayanır, birbirinden farklı değildir. Yoğurdun ekşi veya tatlı olması onun kalsiyum, protein ve B12 vitamini gibi besin öğelerinin miktarını etkilemez. Bu yüzden yoğurdu ister evde yapın isterseniz ambalajlı alın besin değerleri birbirinden farklı değildir.
HAZIR MEYVE SULARI SAĞLIKLI DEĞİLDİR:
Meyve suyu reklamlarda sıkça rastladığımız sloganlar hepimizin malumu: "İçinde bol vitamin var, doğadan sofranıza." Oysa hazır meyve suları taze sıkılmış meyve sularına alternatif değildir ve meyve porsiyonu yerine tüketilebileceği bilgisi beslenme bilimine aykırıdır. Hazır meyve suları hazırlanırken önce meyveler toplanır, temizlenir, preslenir ve suyu çıkarıldıktan sonra pastörize edilir. Sonra aseptik torbalara konulup soğuk hava depolarında bekletilir. Sonra günlük üretim planına göre depolardan alınarak ürün hazırlama tanklarına konularak doluma geçilir. Sterilize edilen şişe veya kutulardan hava alınarak içlerine meyve suyu doldurulur. Bu ürünler ardından soğutma tünelinden geçer ve etiketlenerek tüketiciye ulaştırılmak üzere marketlere dağıtılır. Bu kadar işlem gören bir meyve taze sıkılmış meyvelerle mukayese edilemez. Taze sıkılmış meyve suyu tüketmek istiyorsanız; mevsiminde aldığınız meyveyi uygun sıkacak yardımı ile sıkın ve hemen tüketin. Taze sıktığınız meyvenin suyunu buzdolabında dahi bekletmeyin.
HAFTANIN BİLİMSEL NOTU
Kuru siyah üzüm Tip 2 diyabetli hastalarda sağlıklı beslenme planında her ara öğünde yenildiğinde kan şekerini düzenliyor ve kalp hastalıklarından koruyor. The Physician and Sport Medicine dergisinde 2015 haziran ayında yayınlanan önemli araştırmada; 51 Tip 2 Diyabetli hastaya 12 hafta boyunca ara öğünde koyu siyah çekirdekli kuru üzüm yedirilerek kan şeker düzeyi ve kalp hastalıkları takibi yapılmıştır. Araştırma sonucunda ara öğünlerde kuru üzüm yiyen Tip 2 Diyabetli hastaların açlık ve tokluk kan şekerlerinde düşme ve kolesterol düzeylerinde belirgin azalma gözlenmiştir. Kuru üzüm yüksek diyet lifi içerir. Kan şekerini yavaş yükselten früktoz karbonhidratından zengindir. Ayrıca kuru siyah üzüm bolca polifenol, fenolik asit, taninler, resveratrol ve kuersetin antioksidanlarını yüksek düzeyde içermektedir. Bilim adamları araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalara glisemik indeksi düşük olan kuru siyah üzümü hem lezzet hem tatlı ihtiyacını azaltmak hem de kan değerlerindeki olumlu değişimleri hastalarda tedavinin seyrine olumlu etki yaratmak adına badem ile beraber 2 yemek kaşığı kadar yenmesinin yararlı olduğunu açıklamıştır.
Haftanın sağlık iksiri
Hafızanızı güçlendiren özel çay tarifim ile gün boyu zinde olma şansınız çok yüksek. Sabah ve akşam bu çayı hazırlamanızı öneririm.
Malzemeler
1 çay kaşığı ekinezya
1 tutam ıhlamur
1 tutam adaçayı
1 çay kaşığı kuru karanfil
Yapılışı
Tüm malzemeleri sıcak suda beş dakika demledikten sonra süzün ve limon dilimi ile servis edin.