Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, kuru barbunya, bakla, bezelye ve kuru börülce bitkisel protein, çözünür diyet lifi, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, B1, B2, niyasin, folik asit ve E vitamini gibi kilo vermeyi kolaylaştıran vitaminler... Kuru baklagillerde yok yok! Kuru baklagiller ayrıca kolon kanserinden korur, kolesterolü düşürür, safra taşı ve hemoroid gibi sağlık sorunlarını önleyici mucize etkileri vardır. Ekonomik açıdan ucuz ve besleyici değeri yüksek olan, yılın her mevsimi kolayca evimizde bulunan kuru baklagiller ile haftada 2-3 kg vermek mucize değil. Size hazırladığım kuru baklagil diyeti ile bel bölgenizin inceldiğini ve fazla yağlarınızın kolayca eridiğini hissedebileceksiniz.
Kuru baklagilleri neyle yersem yağ yakıcı etkisi artar?
Kuru baklagillerin daha hızlı kilo verdirmesi için tam taneli tahıllar ile birlikte yenmesi en önemli kural. Böylece kuru baklagillerin protein kalitesi artarak hem metabolizma hızını yükseltmiş hem de uzun süre tok kalma duygusunun oluşmasını kolaylaştırmış olursunuz. Diğer kural ise kuru baklagillerin iyi pişirilmesidir. İyi pişirilmiş kuru baklagiller sindirim sisteminde olumsuzlukları engeller. Son kural ise kuru baklagillerin yıkanıp en az 24 saat ıslatma suyunda bekletilmesidir. Islatma suyu döküldükten ve kuru baklagiller yıkandıktan sonra yeterince suda düdüklü tencerede pişirilerek hazırlanması gerekir. Böylece besleyici değeri artar. Pişirme suyu dökülmeden hazırlandığında besin değeri yüksek kuru baklagilin yağ yakıcı etkisi artar ve daha hızlı zayıflama sağlanır.
Yaşlanmayı durdurur:
Kuru baklagiller izoflavon içerir. Bu madde siz zayıflarken vücudunuzda sağlığını yitirmiş hücrelerinizin de büyümesini durdurur, yaşlanmayı önler. Fitat içeren kuru baklagiller vücutta demir mineralinin emilimini kontrol ederek organlarda zayıflamaya bağlı hasarların oluşmasını önler. Daha da önemlisi kuru baklagil çeşitleri doymuş yağ, glüten, kolesterol ve şeker içermediklerinden vücudun yağ yakma kapasitesinin de maksimum düzeye çıkmasını sağlar.
Yemeğin lezzetini artırmak için:
Kuru baklagilleri pişirirken çok az miktarda tuz ekleyin. Tuz; baklagil tanelerinin içindeki rutubeti alarak diri kalmasını sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta az miktarda tuzu pişirme süresinin sonlarına doğru eklemek olacaktır. Domates eklemek pişerken baklagillerin yumuşamasını ve lapa haline gelmesini önler. Kuru baklagil yemeklerinin lezzetini artırmak için kuru soğan, sarımsak, kekik, kimyon ve köri gibi lezzet vericilerden yararlanabilirsiniz. Kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunan demir mineralinden yararlanmak için yanında taze domates, yeşil biber ve maydanoz gibi C vitamininden zengin sebzeler içeren bir salata yemeyi ihmal etmeyin.
Baklagil diyeti
PAZARTESİ:
Kahvaltı:
1 yumurtalı menemen 5 adet zeytin, 1 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber
Öğle:
1 küçük tabak yağsız kıymadan yapılmış yağsız kuru fasulye yemeği Az yağlı 1 yemek kaşığı haşlanmış buğday eklenmiş çoban salatası
İkindi:
1 su bardağı yağsız ayran
Akşam:
1 küçük tabak yağsız kıymadan yapılmış yağsız kuru fasulye yemeği Az yağlı 1 yemek kaşığı haşlanmış buğday eklenmiş maydanoz salatası
Ara:
1 orta boy elma
SALI:
Kahvaltı:
1 ince dilim peynir, 1 tatlı kaşığı bal, 1 ince dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber
Öğle:
1 kase mercimek çorbası, 1 kase cacık Az yağlı 1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur eklenmiş mevsim salatası
İkindi:
1 avuç içi kadar tuzsuz yer fıstığı
Akşam:
1 kase mercimek çorbası, 1 ince dilim tam buğday ekmeği, az yağlı mevsim salatası
Ara:
2 mandalina
ÇARŞAMBA:
Kahvaltı:,
1 dilim peynir, 1 su bardağı süt 1 ince dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber
Öğle:
1 küçük tabak zeytinyağlı kuru barbunya, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, Lahana turşusu
İkindi:
1 su bardağı süt
Akşam:
1 küçük tabak zeytinyağlı havuçlu kuru barbunya, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı Lahana turşusu
Ara:
Yarım ayva
PERŞEMBE:
Kahvaltı:
1 dilim peynir, 1 tatlı kaşığı tahin- pekmez, 1 ince dilim tam buğday ekmeği Domates, salatalık, biber
Öğle:
1 küçük tabak yeşil mercimek yemeği, Az yağlı 1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur eklenmiş çoban salata
İkindi:
1 avuç içi tuzsuz yer fıstığı
Akşam:
1 küçük tabak yeşil mercimek yemeği Az yağlı 1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur eklenmiş havuç salatası
Ara:
1 adet armut
CUMA
Kahvaltı:
1 adet yumurtalı peynirli omlet, 1 ince dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber
Öğle:
1 küçük tabak etli nohut yemeği 1 ince dilim tam buğday ekmeği Biber turşusu
İkindi:
3-4 adet gün kurusu kayısı
Akşam:
1 küçük tabak etli nohut yemeği 2 yemek kaşığı kepekli pirinç pilavı Biber turşusu
Ara:
Yarım ayva
CUMARTESİ
Kahvaltı:
1 dilim peynir, yarım tahıllı simit, domates
Öğle:
1 kase şehriyeli pirinç pilavı 1 küçük tabak zeytinyağlı kuru börülce yemeği, 1 su bardağı ayran
İkindi:
1 orta boy portakal
Akşam:
1 kase tarhana çorbası 1 küçük tabak zeytinyağlı kuru börülce yemeği, Az yağlı çoban salata
Ara:
2 adet kuru erik
PAZAR
Kahvaltı:
1 dilim peynir, 5-6 adet zeytin 1 yumurtalı sade omlet, 1 ince dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık
Öğle:
2 adet ev yapımı köfte 1 küçük tabak kuru fasulye pilaki 1 su bardağı ayran
İkindi:
1 küçük kase sütlaç
Akşam:
1 kase mercimek çorbası 1 dilim fırında somon veya 3 takoz palamut veya 1 küçük tabak fırında hamsi Az yağlı roka domates salatası
Ara:
3-4 adet mor erik