Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklarla politika konuşmak

Çocuklarla politika konuşmak nereden çıktı, zaten onlar politika konuşmak istemezler diye düşünenler olduğundan eminim. Ama hemen hemen her erişkinin politika konuştuğu bir ortamda, özellikle seçim zamanlarında, TV programları politika ile doluyken, bayraklar, mitingler, afişler, ilanlar her alanı kaplamışken çocukların sorularından kaçmak mümkün olmayacaktır.
Onlar sormasalar bile akıllarına büyüklerin yaptıkları şeyin ne olduğu takılacak, arkadaşlarından ya da başka birilerinden bilgi almaya çalışacak, en azından duyduklarından sonuçlar çıkaracaklardır. Üstelik bu yollarla edindikleri bilgiler yanlış olabilir. Eğer çocukların sizlerin bu kadar ilgilendiği bir şeyle ilgilenmediğine inanıyorsanız bir kez daha düşünmeniz gerekir. Onların ne düşündüğünü anlamak ve doğru bilgi vermek için seçim zamanı doğru zaman olabilir.
Bu konuşmalarda amaç çocukları yönlendirmek, kendi görüşlerinizi benimsetmek değil, onların düşünelerini anlamaya çalışmak, gelecek korkularını yatıştırmak, kendi görüşünü oluşturabilmek için başkalarının görüşlerine saygıyı öğretmek, seçmenin önemini anlatmak olmalıdır.
Aslında çocuklarınızla fark etmeden bir çok alanda politika üzerine konuşmalar yapıyorsunuz. Yoksulluktan bahsederken, çevreye ilişkin duyarlılıktan, değişen iklimlerden, müsrifçe yapılan harcamalardan, tükenen dünya nimetlerinden, kirlenen denizlerden yaptığınız her konuşma politik birer konuşma olarak kayıt ediliyor.
İlerde çocuğunuzun siyasi görüşünün yapılanmasında rol oynuyor. Ama siyaset sistemi, demokratik sistem, seçim, seçimin önemi, vatandaş olmak gibi konuları sadece okulda öğretilmek üzere bırakmak, onları bir ders haline getirmek demektir. Oysa seçim dönemlerinde diğer çevremizde gördüğümüz tüm şeyleri paylaştığımız gibi yapılacak doğal paylaşımların ve örnek olmanın çocuklar tarafından kabulü çok daha kolay olur.

FARKLI GÖRÜŞTE OLABİLİRLER

Bu o kadar kesin değil. Belki sizin inandığınız görüşlerin tam tersi politik görüşleri olacak. Tüm aileler çocuklarına kendi siyasi görüşlerini empoze etmeye çalışırlar. Ama bu her zaman geçerli olmaz. Onlar farklı görüşlere sahip olabilirler. Sizin onlara verebileceğiniz en önemli şey kendi görüşlerine sahip çıkabilen, inaçlarının peşinden gidebilen vatandaşlar olabilmeleridir. Bunu sağlamanın yolu onlarla yaşlarına uygun politika hakkında konuşmak ve bilgi vermektir.
Ona oy vermenin önemini anlatabilirsiniz. Seçmen olmanın bir hak olduğunu, oy kullanmanın bir görev olduğunu gösterebilirsiniz. Küçüklüğünden başlayarak sizin bu görevi yerine getirdiğinizi görmek ona örnek olacaktır. Onunla yaşına uygun siyaset konuşabilirsiniz. Örneğin okul çocuklarının girdiği sınavlar ve sistem siyasetin bir parçasıdır. Bu konuda ne düşündüğünü, nasıl bir sistemin daha iyi olacağını konuşmak bir yöntemdir. Seçimlere ilişkin sorularını yanıtlamak, bilmediklerinizi birlikte bulmaya çalışmak, yapılan propaganda çalışmaları (bayraklar, afişler) hakkında konuşmak, daha büyük çocukların öğrenci sorunları ve çözümleri konularında düşüncelerini dinlemek eğitimin bir parçasıdır.
Siz politika konuşurken uygunsuz, öfkeli, kötü kelimeler kullanan bir kişi olmazsanız o da olmayacaktır. Amaç sadece kendi görüşlerinizi anlatmak olmamalıdır, karşı tarafı da anlamaya çalışmak gerekir. Bunu çocuklarınıza öğretin. Çocuklarla siyaset konuşurken sizin görüşünüzde olmayanları kötülemeyin. Bunun yerine seçtiğiniz kişinin olumlu yönlerini sayın. Bu size zor gelse de çocuğunuzun doğru seçimler yapabilmesi için önemlidir. Çocuklara yaşlarına uygun olan kendilerine ilişkin konuları anlatın. Çocuklarınızın politika konuşmasından korkmayın. Çocuklarınız size farklı şeyler söyleyebilir. Onları dinleyin. Aynı düşüncede olmanız gerekmez. Zaten demokrasi de bu değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA