Kimi arkadaşlarım daha şimdiden birbiriyle plaj sohbeti yapıyor, bu yaz giyeceği muhteşem bikininin ve içindeki kusursuz vücudunun hayalini kuruyor; kimileri de dünyaevine girmeye hazırlandıkları için forma girme telaşı içinde. Bu yaz için sebebiniz ne olursa olsun, forma girmenize destek olacak birkaç öneriyi de buradan paylaşmış olayım. Aşağıdaki malzemeleri mutfaklarınızdan eksik etmezseniz, bu yaz plajları kasıp kavurabilirsiniz!
TARÇIN
Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan sert kabuklu ve yaprak dökmeyen bir ağaç olan tarçın, her dönemde kendine has tadı ve kokusuyla benim beğenimi kazanan bir lezzetlendirici baharat olmayı başarmıştır. Hatta sanıldığı gibi sadece sahlebin ve muhallebinin üzerinde değil, geç dönem Osmanlı Saray mutfağında da balık pilaki, köfte ve yahnilerin içinde kendine yer edinmiştir. Bu leziz baharat, içerdiği zengin vitamin ve besinlerle birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok hastalık için de koruyucu özellik taşır. Tarçının faydaları arasında besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırması ve kan şekeri dengesini koruması ilk sıralarda gösterilmektedir. Hatta tam da bu sebeple tarçın yemeklerden sonra kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca mide ve bağırsakta bulunan gazları sökebilen bir baharattır. Kan dolaşımının gelişmesinde ve hızlanmasında etkilidir. Kanda bulunan yağ ve kolesterol seviyesini düşürmede etkisi olduğu da tespit edilmiştir. 2012 yılında, tarçının kan şekerini düşürmeye etkisi üzerine o güne kadar yapılan tüm çalışmaların gözden geçirilmesi sonucunda tarçın ve tarçın takviyelerinin glisemik kontrole yardımcı olduğu sonucu elde edilmiş.
TAZE SEBZE MEYVE
Taze meyve ve sebzelerin hayatımızdaki önemi tartışılmaz. Mevsiminde tüketildiğinde ise tam bir vitamin deposu. Mesela salatalık vücudu nemlendirip idrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır. Havuç saç dökülmesini azaltıp, saçı canlandırır. Nar, C vitamini, demir ve potasyum bakımından olukça zengindir. Karnabaharın ise kalp hastalıklarında ve tansiyon düşürmede pek çok faydası olduğunu biliyoruz. Günlük en az yarım kilo çok fazla pişirilmemiş veya tercihen çiğ sebze meyve tüketmenizi öneririm.
CHİA TOHUMU
Yüksek lif ve protein oranıyla sağlıklı beslenmek isteyenlerin gündeminden düşmeyen chia tohumu, zayıflama konusunda da yardımcı oluyor. Güney Amerikalı yerlilerin sağlıklı beslenmesi ve genç görünmesini sağlayan bitkilerin başında gelen chia tohumu kaliteli bir yağ olan omega 3 yağ asitlerinden zengindir. Ayrıca et, balık gibi diğer omega-3 kaynaklarının tersine chiada kolesterol olmaması da bu tohumu daha avantajlı bir hale getirmektedir.
SOMON
Somon, sadece protein açısından zengin bir kaynak değil, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan bir soğuk su balığıdır. Pasifik Okyanusu'nda yakalanan balıklar genellikle vahşi ve Atlantik Okyanusu'ndan gelenler genellikle çiftlikte yetiştirilmiştir. Haşlama, buğulama, ızgara, hatta çiğ bile tüketilebilir. Bu balık omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir.
IZGARA SOMON
Ayıklanıp temizlenen derili somon balığı yıkandıktan sonra fileto olarak kesilir. Ortalama 180 gr'lık balık filetoları iyice zeytinyağı, tuz ve karabiber ile lezzetlendirdikten sonra önceden ısıtmış olduğunuz ızgarada önce deri tarafını yaklaşık 8-10 dk kadar pişirin. Bu süre balıkların büyüklüğüne ve ızgaranın cinsine göre değişiklik gösterebilir. Pişirme sırasında balığa dokunmayın ve çevirmeye çalışmayın. Maşa yardımı ile çevirmeye çalıştığınızda eğer ızgaradan ayrılmışsa pişmiştir. Ters çevirdikten sonra aynı süre pişirmeyi o tarafa da uygulayın. Limon kabuğu rendesi ve micro yeşillikler ile servis edin.