Nasıl ki her dinin önemli günlerinde hazırlanan ve tüketilen bazı yemekler var, işte güllaç da onlardan biri. Öyle ki güllaç, Ramazan ayında Müslümanlar tarafından kendisine yüklenen bu önemli misyonla, adını Osmanlı saray mutfağında en üst sıralara kadar çıkarmayı bile başarmış. Malzeme listesi ve yapımına baktığınızda oldukça basitmiş gibi görünse de, güllaç yapımı ustalık istiyor. Önce mısır nişastası ve un belli oranlarda karıştırılıyor sonra bu karışım sulandırılıp kepçeyle tavaya dökülerek pişiriliyor. Pişen hamur son olarak kurutuluyor. İşte bu şekilde, ışığa tutunca arkasını gösteren bembeyaz güllaç yaprakları ortaya çıkıyor. "Güllaç yapmanın da püf noktası mı olurmuş?" deyip burun kıvıranlara bir de ufak bilgi. Ne çok sert ne de çok yumuşak sayılabilecek olan güllaç yapraklarını, ılıktan biraz daha sıcak sütle ıslatmak gerekiyor. Çünkü süt soğuk ya da ılık olursa güllaç yaprakları yeterince yumuşamıyor. Süt sıcak olduğunda ise yapraklar lapa oluyor, eriyip gidiyor. Kısacası önerilen yumuşamaya ulaşması için, süt derecesinin ılığın biraz üstünde olması gerekiyor.
TAZE MEYVE VE DONDURMA
Yaz sıcaklarında mümkün mertebe ballı ve ağır tatlılar tüketmememiz önerilir ama ben ara sıra minik porsiyonlarda güllaç kaçamakları yapmanın çok büyük bir suç olmadığı kanısındayım. Hele de şeker koymadan hazırlanan süt ile ıslatılan güllaç yaprakları arasına biraz fındık koyup, çilek, böğürtlen ve frambuaz gibi yaz meyveleri ve dondurma ile taçlandırıldığında... İşte tam da ağzımıza layık hale geldi!
Hindistan cevizi ve damla sakızlı güllaç
Güllacın içindeki gül suyundan pek de hazzetmeyen misafirlerinize alternatif olarak bu tarifi sunabilirsiniz. Eminim iftar sofralarınız methiye dolu sözlerle anılacak.
Malzemeler :
12 adet güllaç yufkası
1.6 litre süt
400 gr Hindistan cevizi sütü
2 su bardağı toz şeker (Çok tatlı seviyorsanız 4 su bardağına kadar çıkabilirsiniz.)
Küçük bir parça damla sakızı
125 gr toz Hindistan cevizi
1/4 vanilya çubuğu (Yarım paket vanilin de kullanabilirsiniz)
Üzerini süs lemek için :
100 gr file fındık
100 gr file fıstık
100 gr toz fıstık
Yapılışı:
Hindistan cevizi sütü, süt, vanilya çubuğu (veya vanilin) ve şekeri kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. İçine damla sakızını ilave edin ve karıştırarak eritin. Süt ılındığında içine vanilya ve toz Hindistan cevizini ilave edip güzelce karıştırın. Güllacı servis etmeyi planladığınız tepsinin içine önce birkaç kepçe süt karışımından gezdirin. Sonra sütün içine sokarak ıslattığınız güllaçları, iki kat olacak şekilde yerleştirin. Üzerlerine yeniden süt karışımı dökerek iyice ıslatın. Aralarına bolca file fındık, toz fıstık ve file fıstık serpiştirebilirsiniz. Aynı işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayın. Hazırladığınız güllaç oda ısısına gelene kadar dışarıda bekletip, üzerini streçle kapadıktan sonra buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Üzerini fındık ve fıstıkla süsleyebilirsiniz.