Zonguldak'ın Devrek ilçesinde babasından öğrendiği bastonculuk mesleğini sürdüren Turan Mekik (73), 20 metrekarelik dükkanda sanatını icra ediyor. Kaybolmaya yüz tutan el sanatlarından biri olan geleneksel baston yapımı günler hatta haftalar sürüyor. Kızılcık ağacı dallarından yapılan baston, çeşitli motiflerle ve hayvan figürleriyle işleniyor. Fabrikalardaki seri üretime el işçiliğiyle direnen Turan Usta, küçücük atölyesinden pek çok ülkeye sipariş gönderiyor. Öyle ki dünyaca ünlü Devrek bastonu, ABD'nin eski Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra devlet büyükleri ve sanatçılara da hediye edildi.
ÖMRÜ 100 YIL
Turan Mekik, kendi elleri ile yonttuğu, şekil verdiği, boyadığı ve sonunda sanat eserine dönüşen bastonlarının çıkış hikayesini SABAH'a anlattı: "40 senedir bu işi yapıyorum. Bastonlarımızı daha sağlam olduğu için kızılcık ağaçlarından yapıyoruz. İçi liflerden oluşuyor. O yüzden kırılma olmaz. Dededen babaya hatta toruna gidecek bir bastondur. İyi bir bastonun ömrü ortalama 100 senedir. Kereste ağaçlarında lif olmadığı için yapılan bastonlar dayanıklı olmuyor. Alıcının isteği üzerine baston üzerinde her işlemi yapıyoruz.
EMEKLE İŞLER, SEVGİYLE BÜYÜTÜRÜZ
Almanya, İtalya, Fransa, ABD ve pek çok ülkeye baston gönderiyoruz. Baston, yaşlılığı çağrıştırdığı için çekinceler oluyor. Birisine baston hediye etmek, 'uzun ömür dilemek' anlamına gelir. Bir bastonun yapımı 7 ile 20 gün arasında değişiyor. Bastonlarımız emekle işlenir, sevgiyle büyütülür. Para kazanmak, bu meslekte ikinci planda yer alır. Maalesef çırak yetiştiremiyoruz, sanatımız genç kuşaklar tarafından da yapılsın istiyoruz.
DÜNYAYA HÜKMEDEN BASTON
Devrekli Turan usta, bastonun tarihçesini hikayesini ise şöyle anlattı: "I. Dünya Savaşı'nda Mısır'da askerliğini yapan Ali Ziya Efendi, İngilizlere esir düşer. Esareti sırasında İngilizlerin şemsiye ve bastonlarını onaran Ali Ziya Efendi, daha sonra baston yapımına başlar. Devrek'e dönüşüyle de dünyaca ünlü Devrek bastonunu imal eder. O günden sonra da bastonumuz dünyaya hükmeder.