Okullar açıldı ve hastalık vakaları yine artmaya başladı. Son haftalarda grip ve bağırsak enfeksiyonu çok sık görülüyor. Üstelik okulda virüsü kapan öğrenciler, evde ailelerine de bulaştırıyor. Bu şekilde zincirleme ilerleyen durum bir salgına dönüşmüş durumda. Peki, nasıl belirtiler görülüyor ve iyileşmek için neler yapmak gerekiyor? Sorularımızı bağcılar Şafak Hastanesi, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Sadiye Altunkaya'ya sorduk.
"Genel çerçevede virüslerin sebep olduğu rahatsızlıkların bütünü çocuklarda viral enfeksiyon olarak ifade edilir. Örneğin soluk algınlığı, kızamıkçık, kızamık, hepatit, siğil, uçuk, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonu gibi daha pek çok farklı problemden bahsetmek mümkün. Özellikle bu rahatsızlıklar kendine özgü bazı farklı belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtilere bağlı olarak bazı viral enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde atlatılır. Önemli olan zamanında belirtileri tespit etmek ve bu belirtiler dahilinde uzman bir doktora gitmektir."
SINIFLAR İYİ HAVALANDIRILMALI
"Birçok farklı sebepten dolayı günümüzde çocuklarda viral enfeksiyon ortaya çıkmaktadır. Özellikle havadaki ani ısı değişimlerinden çocukların ciddi anlamda etkilenebileceğini söylemek mümkün. Çünkü mevsimsel özelliklerin kaybolması ile beraber viral enfeksiyonların ortaya çıktığını ifade etmek gerekir. Virüsler ısı değişimlerine dayanıklı oldukları için bu geçişleri esnasında insanlara ciddi anlamda tesir eder. Böylece çok hızlı yayılır ve çocuklarda viral enfeksiyonu ortaya çıkar. En önemlisi kapalı ve yeterince havalandırılmayan alanlar viral enfeksiyon noktasında önemli bir problem teşkil eder. Yeterince havalandırılmayan sınıflar da hastalıkların yayılmasına sebep olur. Şu an okullarda üst solunum yolu enfeksiyonu, ishal ve krup salgını var. Krup, yoğun kaba öksürük ve seste kabalaşmaya neden oluyor.
Eğer çocuğunuzda burun akıntısı, boğazda yanma, öksürük, ateş, kusma ve huzursuzluk gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurun."
HİJYEN HASTALIKLARDAN KORUR
"Basit önlemler ile grip, ishal gibi hastalıklardan korunmanız mümkün. Hijyene dikkat edin. Çocuğunuza okulda sık sık elini yıkamasını söyleyin. Eve geldiğinde de ilk işi hemen ellerini ve yüzünü yıkamak olsun. Zor olsa da okulda yakın temastan kaçınılmalı. Mümkünse maske kullanılmalı. İçilen suya da dikkat edilmeli. Öksürürken ağızlarını ellerinin tersiyle mutlaka kapatmalılar. Ev ortamında sigara dumanı asla olmasın. Anne-babalar çocuklarını asla sigaraya maruz bırakmasınlar. Düzenli uyku çok önemli. Her gün dişler mutlaka temizlenmeli."
EV HALKINA DA GEÇEBİLİR
"Okullar açıldığında bu tür hastalıklar genelde çocuktan ev halkına geçebiliyor. Anne ve babalar da çocuktan hemen sonra hastalanabiliyorlar. Hijyen kurallarına uymak, sağlıklı beslenmek ve hastalanan çocuklarla ilgilenirken maske takmak önemli."
***
TERARYUM ATÖLYESİ
Bugün dünya çocuk günü. Bugüne özel katılabileceğiniz harika bir etkinlik var, çocuklarla doğa turu... Ketebe çocuk, aileleri ile birlikte çocukları İstanbul Atatürk Arboretumu'nda bir doğa gezisine davet ediyor. Yayımladıkları Çocuklar İçin Bitki Ansiklopedisi kitabından da yola çıkarak hazırladıkları etkinlik, 12.30'dan 15.00'e kadar devam edecek. Teraryum atölyesi ile çocuklar yeni bitkiler keşfedecek.
ÇOCUKLARIN DİLİNDE TİYATRO ŞARKILARI
Tiyatro ve müziği seven çocuklar için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) güzel bir atölye var: Tiyatro şarkıları atölyesi. Öğrenciler Türk tiyatrosunun ünlü müzikallerinden örnekleri incelerken, bu müzikallerden seçilen şarkıları öğrenip hep birlikte söylerken eğlenecekler ve tiyatro-müzik ilişkisini yakından gözlemleyebilecekler. Dokuz-12 yaş aralığındaki çocuklara uygun olan bu atölyeye 1-4-8-16 ve 18 Ekim tarihlerinde katılabilirsiniz.