Moda dünyasında bu haftanın en çok konuşulan konularından biri Brad Pitt'in yeni filmi Bullent Train için katıldığı kırmızı halı etkinliklerinde giydiği kıyafetler oldu.
Oyuncu filmin tüm gösterimleri için Haans Nicholas Mott tasarımı keten takımlar giydi aslına bakarsanız. Ancak Almanya'nın başkenti Berlin'deki gala için etekceket bir takımla boy gösterince moda dünyası birkaç parçaya bölündü. Pitt'in kırırş kırış kıyafetine tepki gösterenler, kahverengiyi kendisine hiç yakıştıramayanlar da oldu mesela. İskoçlar'ın İskoç eteği olarak da bilinen 'kilt'lerinden ilham alan bu yeni etek modelleri yeniden erkek moda dünyasının gözdesi olarak görülüyor. Bu nedenle erkek moda dünyasında İskoçlar için erkekliğin sembolü olarak görülen bu geleneksel kıyafetin yeniden gündelik yaşama girip-girmemesine gerek olup olmadığı da konuşuluyor mesela...
Bir de Günaydın eki köşe yazarlarından Ömer Karahan gibi, bir erkeğin etek giymiş olmasına "Yediniz bitirdiniz erkekliği. 'Delikanlı adam etek giyer mi?' diyerek tepki gösterdi" diyerek daha sert tepki gösterenler var... Biz de bu konuyu moda dünyasının önemli isimleriyle masaya yatırdık.
SERHAT ŞENGÜL (Stil Danışmanı)
Eteğin de masküleni olur mu?
Etek, erkekler üzerinde gördüğümüzde bizi şaşırtsa da uzun zamandır erkek eteklerini erkek defilelerinde görüyoruz. Tabii ki bu parçanın erkeklerce kabul görmesi zaman alacak. Eteğin de masküleni olabilir pek tabii... Çünkü kalıbıyla, dokusuyla feminenlikten uzak bir etek, oldukça maskülen şekilde kombinlenirse de gözü ve algıyı rahatsız etmeyebilir. Erkekler için de şortun güzel bir alternatifi olabilecek olan etek ile ilgili esas soru, genç yaştan itibaren giydikleri için kullanımını vücut diline oturtmuş olan kadınlara nazaran, oturup kalkarken dikkat dahi etmeleri gerekmeyen erkeklerin bu parçayı nasıl rahat kullanabilecekleri. Erkekler etekle güzel gözükürler/gözükmezler, bu ayrı ancak esas konu onlara bir lüks olarak sağlanmış bu rahatlığı etekle nasıl sürdürecekler?
LEVON KORDONCİYAN (Tasarımcı)
Dikkat çekmek için giymiş
Ben de sizler gibi Brad Pitt'in kombinini gazetelerde gördüm. İlk gördüğüm an doğruyu söylemek gerekirse içimden "Yaş aldı. Sinema filmleri de eskisi kadar dikkat çekmiyor. Filmin reklamını yapmak, dikkat çekmek için böyle bir şey yaptı herhalde" diye geçirdim. Mesela gala İskoçya'da olsa, şık bir İskoç eteği giymiş olsa emin olun daha anlamlı ve daha iyi görünürdü Brad Pitt'de... Etek giyip bu kombinle konuşulmaya en ihtiyacı olmaya insanlardan biri bence Pitt, o yüzden de belki de bu kırış kırış takımla kırmızı halı kombinini asla anlamlandıramadım. Genel olarak etek konusuna girecek olursak evet hâlâ eteği milli kıyafet olarak giyen erkekler var. Ama etek giyebilmek için de erkeklerin tüm dış görünüşlerine ayrı bir özen göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
VOLKAN ATİK (AVVA Yönetim Kurulu Başkanı)
Şov amaçlı etek
Kombinin İskoç erkek giyim tarzına yaptığı gönderme ve şov amacı bulunduğu için bence rahatsız edici bir durum yok. Sonuçta Brad Pitt, askeri botlarıyla ortaya maskülen bir görüntü çıkarmayı başarmış.
SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU (ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Kıyafeti taşıyana bakmak lazım
Başkası giymiş olsa belki de "Yakışmamış" derdim. Ama kıyafeti taşıyana da bakmak lazım. Brad Pitt o kombini maskülen bir tavırla çok iyi taşımış. Ortada rahatsız edicek, kötü görünecek hiçbir şey yok. Abartılı bir duruş yok bence. Etek konusuna gelecek olursak İskoç erkekleri zaten erkek giyiyor. Erkeklerin etek giymesi eğer oratada efemine bir duruş yoksa bir sorun teşkil etmiyor bana göre.
NİYAZİ ERDOĞAN (Tasarımcı)
Daha temiz işçilik olmalıydı
Brad Pitt'in kırmızı halıdaki cesur tavrını ve yenilikçi duruşunu çok beğendim. Ancak benim takıldığım konu kırmızı halıda giyilen bir look'un daha temiz işçilikle yapılmış olması gerektiği... Özel dikim jilet gibi bir döpiyes etek-ceket takım içinde kırmızı halıya daha uyumlu olabilirdi Pitt...
EMRE ERDEMOĞLU (Tasarımcı)
Doğru kombinle, herkes her şeyi giyebilir
İlk çağdan günümüze uzanan tarihsel yolculukta dönem dönem erkeklerin de etek giymesi söz konusu olmuştur. İskoçya gibi bazı ülkelerde kutlama veya resmi törenlerde erkekler de milli kıyafet olarak özel etek yani kilt giyerler. Yunanistan gibi ülkelerde atalarının giydiği etekten dolayı bazı askeri gruplar eteklidir. Osmanlı'da da dönem dönem etekli, elbiseli padişahlar olmuştur. Kostümün cinsiyetçi bir rol oynaması ve bu şekilde yorumlanması tüm tarihi nedenlerden ötürü bence çok mantıksız. Bence isteyen istediğini giymeli. Brad Pitt'in kombinini de bu şekilde yorumluyorum. Doğru kombinle, vücut diline de yakıştırarak herkes herşeyi giyebilir.
HİLAL SUERDEM (KİĞILI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Brad Pitt'e çok yakışmış
Giyim özgürlüktür diye bakıyorum. Ama bu kombinin genel kabul göreceğini düşünmüyorum. Tabii ki istisnai durumlarda farklılık yaratmak gündem olmak için denenebilir... İskoçların geleneksel kıyafetlerinin 'Kilt' etek, Arap ülkelerinde ise 'Kandura' giyildiğini düşünürsek bunlar kimseye garip gelmiyor. Brad Pitt'in etek giymesine gelince, Brad Pitt herkesin hayranlık duyduğu dünyanın en önemli aktörlerinden biri olması onun backgrounduna bakıldığında nedense etekli hali de Brad Pitt'e oldukça yakışmış.
***
LAVANTADAN GELEN GÜZELLİK
Geçtiğimiz hafta, Kırklareli'nde ikincisi düzenlenen Lavanta Günleri'ne katılma şansını yakaladım. Güney Fransa'da bulunan Provence bölgesinden hiçbir farkı yok Kırklareli'nin diyerek başlayayım söze... Çünkü 2017 yılına kadar Kırklareli'nde sadece 30 dekar alana lavanta ekilirken, geçtiğimiz yıl alınan bilgilere göre bu şirin ilde lavanta ekilişi 1270 dekar alanı çoktan geçmiş durumda.
Birkaç yıl önce Bulgaristan'ın dünyanın en büyük lavanta üreticisi olması bilgisinden yola çıkarak tek tük girişimciler bu bölgede lavanta yetiştirmeye başlamış. Yani şehrin lavanta geçmişi öyle çok eskilere dayanmıyor. Ancak toprak yapısının uygunluğu, alınan fidelerin kalitesi ve yapılan organik tarım sayesinde şehir kısa sürede lavanta konusunda iddialı bir hale gelmiş durumda.
Ben lavanta hasatına Kırklareli'nin Demircihalil Köyü'nde bulunan Aicha Lavanta Bahçesinde katıldım. Bahçenin ve aynı isimle kısa süre önce piyasaya sürülen güzellik ürünlerinin kurucusu Ayça Özer...
Özer yaklaşık 20 yıl önce Istıranca Dağları eteğindeki araziyi satın alıyor eşiyle. Bu arazide ne yapılabileceğini araştırırken lavanta konusuna yoğunlaşıyor. Bulgaristan'ın yani sınırın hemen ötesinin lavanta konusunda dünyada bir numara olduğunu öğrendikten sonra, aynı coğrafi, iklimsel ve toprak yapılarına sahip olan bir toprakta niçin lavanta üretilemeyeceğinin peşine düşüyor.
BİR ÇOK HASTALIĞA DERMAN OLUYOR
Arazisini, 2018 yılının eylül ayında lavanta tarlasına çevirmeye karar veriyor. Tarımla ilgilenen herkes, ilk adımlarını atmaya başladığında ona çılgın gözüyle bakmış. 81 dönümlük arazinin 35 dönümlük kısmına yaklaşık olarak 52 bin adet lavanta fidesi dikerek başlamış işe. 2019 ve 2020 yılında ise lavanta ekili alanı 55 dönüme çıkarmış. 2020 yılında da şehir merkezinde bir damıtım ünitesi kurarak kendi çiçeklerini kendi distile etmeye başladı. "Peki nedir lavantaya duyulan bu ilginin nedeni?"... Lavanta yüzlerce yıldır kullanılan şifalı bir bitki... Ağrı kesici özelliği olan lavanta, yüzyıllar öncesinden bugüne, bitkisel tedavi yöntemlerinde tercih ediliyor.
Araştırmalara konu olmuş ve en çok bilinen faydası, sakinleştirici özelliğinin olmasıdır. Lavanta, depresyon sorununu çözmek konusunda oldukça başarılı bir bitkidir. Sinir hücrelerini yenileyici özelliğinden dolayı, stres gibi temel sorunlarını ortadan kaldırabiliyor. Beyinde meydana gelmiş çeşitli hasarlar ve uzun düşünceler, uykusuzluk sorununun temel nedenleri arasında bulunur. Uyumadan önce, lavanta yağının boyun ve bilek bölgelerine sürülmesi, uyku sorunlarını çözmede yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra cilt sorunlarını gidermekte birebir...