Türkiye'deki kültür sanat hayatının önemli aktörlerinden biri Borusan Sanat. Ülkemizin sayılı orkestralarından Borusan Filarmoni Orkestrası'nın (BİFO) yıllara yayılan başarısı, başlı başına bir gurur vesilesi hepimiz için. Ama Borusan'ın sanat hayatımıza katkıları elbet BİFO ile sınırlı değil. Borusan Contemporary, Borusan Müzik Evi, Borusan Quartet... Bu katkının kökenleri 50 yıl öncesine dayanıyor aslında. İş insanı Asım Kocabıyık'ın memlekete olan gönül borcunu ödemek için verdiği çaba bu desteğin temel motivasyonu. Borusan, İKSV'nin kuruluşunda yer alan, İstanbul Müzik Festivali'ni de ilk gününden beri destekleyen bir kurum. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Borusan Kocabıyık Vakfı Başkanı Zeynep Hamedi ile Borusan Sanat'ın kültür dünyamıza ve ülkemize olan katkılarını konuştuk...
- Babanız Asım Kocabıyık "Bu memlekete gönül borcum var. Hayatım boyunca onu ödemek için çalıştım" diyen bir iş insanıydı. Sizce 50 yıl süren kültür sanata böylesi vizyoner bir desteğin gayesi neydi?
- Biz babamızın bu sözünü tamamen içimizde hissederek yola devam ediyoruz. Kendisi, bundan 50 yıl önce İstanbul'un bir kültür-sanat merkezi olarak benimsenmesi için İstanbul Festivalleri'ne ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na desteğini esirgememiş, bizzat bu güzel çabanın içinde bulunmuş bir insan. Ülkemiz için elinden ne geliyorsa en iyisini istemiş, bu arzuyu bize de aşılamış bir kişi... "Biz bugün farklı yerlerdeysek bu ülke sayesinde" derdi ve bunu bize en derinden hissettirirdi. O nedenle, bugün 50. yılını dolduran kültür-sanata destek hikayemiz, bizim de bu borcu üstlendiğimizden, yüreğimizde hissettiğimiz bağlılıktan ve ülkemize sevgimizdendir.
- Borusan, 90'larda kurulan Borusan Sanat ile de kültür sanatın aktörlerinden biri oldu. Böylesi bir hamle ile ne amaçlanmıştı?
-1997 yılında Borusan Sanat'ın temelleri Ahmet Kocabıyık tarafından atıldı. Asım Kocabıyık'tan aldığı ilham ve müziğe duyduğu sevgiyle açtığı bu yolda, daha önce kurulan Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı'nın izleri sürülebilir... Eğitimin yanında ülkemiz için sanatın yer alması gerektiğine inandık. Tabii müzik çok geniş bir dünya... Klasik müziği özellikle odağa yerleştirmemiz, zamanı ve sınırları aşarak evrensel bir dile sahip olmasıyla ilgiliydi.
Ahmet Kocabıyık'ın geleceğe dair kurduğu, temellerini attığı bu hayalin mutluluk verici meyvelerini, bugün düzenli sezon konserlerimizde dinleyicilerimizle, BİFO ve Borusan Quartet'e duyulan sevgiyle alıyoruz.
- Sizce Borusan Sanat Türkiye'ye nasıl kazanımlar sağladı?
- Borusan Sanat'ın kurulduğu günden bugüne, ülkemizin geçtiği her aşamada, önce Borusan Oda Orkestrası'yla ve daha sonra BİFO'yla birlikte ülkemizin klasik müzik hayatına renk getirdiğimizi düşünüyorum. BİFO'nun müzik çevrelerince Türkiye'nin en iyi senfonik topluluklarından biri, bazılarına göre ise en iyisi olarak kabul edilmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bugün, BİFO ve Borusan Quartet, kentimizin sanat yaşamının vazgeçilmezlerinden biri ve yalnızca ülkemiz çapında değil, yurtdışında da performansını başarıyla sergiledi, müzikseverlerin beğenisini kazandı; bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle ülkemize en büyük katkısının umut olduğunu söyleyebilirim.
- Kültür sanata katkınızı çeşitlendirerek sürdürüyorsunuz. Daha nasıl planlarınız var?
-Borusan, klasik müzik ve görsel sanatlar başta olmak üzere bugüne kadar sanatın önemli bir destekçisi oldu. Borusan Contemporary'de en son Axel Hütte'nin Anadolu medeniyetlerine odaklandığı bir fotoğraf sergisine yer verdik.
Sergilerimize önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğiz. Diğer taraftan Borusan Sanat'ın programı kapsamında BİFO, Borusan Quartet ve Borusan Müzik Evi'nin sezon programlarında yine yıldız sanatçıları, toplulukları müzikseverlerle buluşturacağız.
- Bildiğim kadarıyla 2006'dan beri Borusan Sanat'ın Yönetim Kurulu Başkanı'sınız. Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?
- Borusan Sanat, çok kısa diyebileceğimiz bir sürede elde ettiği başarılarla ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösterdi bize. BİFO'nun hem sezon konserleri hem de yurtdışında yaptığı başarılı kayıt çalışmaları yankı uyandırdı.
Salzburg Müzik Festivali'nden BBC Proms'a ve Hong Kong Sanat Festivali'ne kadar uzanan performansları, konuk ettiği yıldız sanatçılar, yenilikçi repertuvar anlayışıyla her gün yeni bir hedefin peşine düştü. Borusan Quartet İstanbul'un dışına da samimiyetini ve içtenliğini taşıyarak en sevilen dörtlülerden biri haline geldi. Borusan Müzik Evi, müzik alanında yeniliği merkezine koyarak birçok topluluğu ağırladı. Dolayısıyla, biz her gün yeni hedefe uyanıyoruz.
- İstanbul Müzik Festivali kapsamında Bİ- FO, Tan Dun gibi usta bir isimle çaldı. Nasıl bir kıvanç duyuyorsunuz?
- Büyük bir gurur duyuyorum elbette. "Müzik benim dilimdir" diyen bir besteci ve şef...
Borusan Sanat'ın ortak siparişçisi olduğu İkili Konçerto'sunun ülkemizdeki ilk seslendirilişinde BİFO'nun şeflik kürsüsüne geçmesi, İKSV ile 50 yıllık birlikteliğimize yeni bir soluk getirdi.